Властимащите непрекъснато да генерират скандали, дори конфликти, дори между институциите - това са тревожни неща с оглед на стабилността на страната. Тези скандали пораждат напрежение в обществото, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

На въпрос дали ДПС ще поеме курс към предсрочни избори, Карадайъ заяви: "Това все още не сме го казали."

Той коментира и други актуални въпроси. 

"Относно сделката с ЧЕЗ предстои съответните органи и институции на държавата да се произнесат в рамките на закона, правилата и процедурите. Оттам нататък ние ще се произнесем".

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от "Нова". Той направи изявлението след края на заседанието на парламентарната група и Централното оперативно бюро, което се проведе при почетния председател на партията Ахмед Доган.

"Очакваме темата да дойде и в Народното събрание. Там ще изложим нашите аргументи и мотиви за тази оставка"., заяви Карадайъ по повод оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. 

 

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ
Обновена

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ

Спретнаха ми ювелирна акция, призна премиерът и обеща да ги разнищи

Припомняме, че от няколко дни скандалът покрай сделката с ЧЕЗ е най-коментираната тема у нас. На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Някой иска да повтори февруарските събития, същите събития, но с други изпълнители, заподозря премиерът Бойко Борисов. Този път оставки няма да има, увери Борисов. Припомняме, през февруари 2013 Борисов подаде оставка след протести заради получени огромни сметки за ток. Обещавам на тези хора да ги разнищя до край, зарече се още той и се закани подред до край да гони "тези гадове", визирайки тези, които му спретнали сценария с ЧЕЗ.

Борисов отново обясни, че сделката е осъществена в Чехия. До тук нищо лошо, коментира той. Заради атаката към него е изискал данни от Бабиш. Никой от правителството не стои зад Гинка от Пазарджик, отсече отново премиерът. Руско-грузински офшорки стояли зад сделката, показват данните от чешкия му колега. И български банки с проблеми в миналото са замесени в сделката.

Властта подготвя промени в закона за енергетиката. Подобни фирми няма да влияят върху обекти от националната сигурност, категоричен е министър-председателя. На брифинга стана ясно, че е напълно възможно държавата да придобие блокираща квота при такива стратегически сделки. Иначе от една година се говорело за продажбата на ЕРП-то.