С парите от търговия на квоти за парникови газове ще санираме сгради. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря по климата Кони Хедегор.

Министър-председателят е категоричен, че в следващите години с един по-добър диалог ЕС ще достигне по-добри договорености с големите икономики за намаляване на парниковите газове.

Премиерът е убеден още, че е напълно възможно ЕС да постигне до 2020 намаление на въглеродните емисии с 30%. България работи активно по въпроса да се постигне тази цел, обясни още той.

Очарована от визитата си у нас бе еврокомисарят Кони Хедегор. В България в последно време се случват страшно много неща, констатира със задоволство тя. Тя похвали новото законодателство в сферата на екологията и опазване на климата.

Еврокомисарят е доволна и от дебатите, които се водят в нашата страна за енергийната ефективност. Това, което правите е хармонизирано с това, което прави ЕС, доволна е Кони Хедегор.

Според нея сега ЕС трябва да намери решенията на няколко въпроса - как да пестим енергия, да се увеличи делът на ВЕИ, да се избегне зависимостта на доставките от Русия и Близкия Изток. „Ако направим това умно, ще имаме и икономически ръст", смята тя.