През февруари независими експерти от Еврокомисията ще посетят сметището в Суходол.

Това съобщи Венцислав Божилов, който беше поканен в Брюксел, за да обясни внесената преди година петиция срещу повторното отваряне на сметището в Суходол.

Пред комисията по петициите в Европарламента Божилов е изложил позицията на Сдружението, че столичната община и екоминистерството са отворили сметището абсолютно незаконно, съобщи БНТ.

От министерството на околната среда и водите са категорични, че нямат притеснения от проверка на еврокомисията, тъй като процедурата за повторното временно отваряне на депото е напълно законна и съгласувана с Европа.

Знаете, че София беше в тежка криза във връзка с управление на отпадъците. Това решение беше единствено възможното, което даде на софиянци глътка въздух и овладя ситуацията и в момента имаме стабилно управление на отпадъците в София.

Освен това знаете, че и консултантите на ЕК по програма Джаспърс препоръчаха едно такова решение.

В Брюксел Венцислав Божилов се е противопоставил и на строежа на завода за отпадъци, защото според него щял да изгаря боклука.

И от общината, и от министерството се учудиха на тези твърдения и заявиха, че проектът за завода ще бъде съгласуван с Европейската комисия и нищо по темата с отпадъците не може да бъде скрито.