За измамни интернет сайтове по време на Черния петък и предстоящите Коледни и новогодишни празници предупреждава ГДБОП.

Сред най-честите капани, в които попадат онлайн потребителите, са сайтове с необичайно големи отстъпки, които рекламират дейността си дори чрез Фейсбук.

Друг от признаците, по които може да бъде разпознат определен фалшив сайт, е наскоро регистрираната интернет страница. От ГДБОП съветват да се проверява историята на използвания сайт чрез откритите източници на Интернет (например на адрес www.centralops.net).

Черен петък да не стане Черен Петър за българите

Черен петък да не стане Черен Петър за българите

Ако търговците са коректни, тези кампании са положителни за джоба на потребителя

Освен за скоро регистрираните сайтове с големи отстъпки, потребителите на онлайн търговията трябва да внимават и за сайтове, които продават фалшификати на известни търговски марки на облекла, устройства и други.

Фалшивите страници се изграждат на няколко езика. Целта е както да изглеждат по-достоверни, така и да имат по-широк обхват на престъпната си дейност.

"Кухите" сайтове без реален търговец са активни само един-два месеца. През този период киберпрестъпниците създават широка рекламна кампания - чрез банери в други сайтове и реклами в социални медии. Във фалшивите сайтове обикновено обясняват високите отстъпки с дългия период на доставка - над 40-50 дни. По този начин киберпрестъпниците успокояват жертвите си.

След като "кухата" страница събере финансовите средства от извършените към нея "покупки" и рекламната й кампания приключи, тя изчезва и повече не може да бъде намерена. Клиентите разбират, че са станали жертва на измама едва когато започнат да очакват получаването на "закупените" стоки, но те така и не са доставени.

Милиони загуби след резервации във фалшиви сайтове

Милиони загуби след резервации във фалшиви сайтове

Разследващи работели в момента по стотици сигнали

Според статистика на специализирания отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП броят на измамните сайтове нараства над 10 пъти преди големи празници.

Финансовите средства за мнимите покупки на жертвите обикновено постъпват в банкови сметки в Китай и други континенти, което силно затруднява тяхното възстановяване. По тази причина от ГДБОП съветват след покупка клиентите да проверят къде точно са получени техните средства и ако се усъмнят, да откажат финансовата транзакция навреме.