Българска асоциация за здраве и фитнес алармира, че фитнес индустрията в България се намира в тежка ситуация заради кризата с коронавирус. 

Те настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов и остават в протестна готовност, съобщи bTV.

По данни на Асоциацията в бранша работят над 50 хил. души. Вече 3 седмици залите работят, но при спазване на мерките за безопасност - т.е и ограничен брой хора, които могат да тренират.

В един от столичните фитнеси посетителите преди извънредното положение са били 200. Днес те са 20. По думите на собственика на фитнес Андрей Попов няма приходи, тъй като посетителите са с реактивирани абонаментни карти — т.е по време на извънредното положение не са плащали. По думите му в София има обявени 15 зали, които няма да отворят заради плащанията на наеми и заплати на персонал. Според него трябва да има помощ от държавата, като оцени натрупаните загуби в сектора на поне 50 млн.

Фитнес залите изправени пред фалит заради кризата

Фитнес залите изправени пред фалит заради кризата

Над 20 млн. лв. загуби и 60% съкратени служители отчитат от Българската асоциация за здраве и фитнес

Много танцови студиа също остават затворени и фалират заради кризата.

При всяко занятие залите се дезинфекцирали. На входа допълнителен персонал проверявал темепературата и подкреждал хората на разстояние.

В момента танцуването по двойки е забранено, защото трябва да се спазва разстояние от 1,5 м и всеки да има по 4 кв. м. Онлайн тренировките и танцови занимания, станали популярни в интернет, за много от стиловете не са приложими и не носят приходи, пояснява Ана Дончева, преподавател по латино танци.

От сектора са притеснени, тъй като вече са изпуснали своя активен сезон, по време на пандемията, предстоящите летни месеци за тях обикновено са вързани с гарантирани загуби. Затова настояват за среща с премиера. Те ще настояват част за намаляване на ставката за ДДС и за удължаване на мярката 60/40 до края на годината.

От бранша ще искат и безвъзмездна финансова помощ въз основа на средната месечна ставка.

От Българската Асоциация за здраве и фитнес, към която са част и представители на танцовите състави, са категорични, че ще направят всичко възможно, за да бъдат чути исканията им.