Домашното насилие е бич за нашето общество, което руши съдби. Тази позиция изрази вицепремиерът Мария Габриел по време на дискусия за мерките срещу домашното насилие. Тя изрази съжаление, че не може да даде положителни данни за намаляване на случаите на домашно насилие.

Няма да е лесно, не може да стоим с широко затворени очи, изтъкна външният министър. Тя настоява всеки са чуе вика на жертвите. Според Габриел важна е ролята на законодателите. Важно е да се откроят стъпките напред.

Вицепремиерът се обяви за разширяване на кръга на жертвите, единна база данни за случаите, както и за разширяване на кръга на кризисните центрове. Мария Габриел иска да се улесни достъпът до правосъдие и спешни мерки до 24 часа след подадено искане за защита на жертвата.

Тъжен факт е, че всяка трета жена е била жертва на насилие от страна на интимния партньор в Европа. Над 20% от жените в ЕС са жертва на насилие. По думите на Мария Габриел има ръст и на насилието онлайн. Имаме нужда от дебат за Истанбулската конвенция, изтъкна тя.

Габриел акцентира върху кибернасилието - всяка втора жена в била подложена на кибернасилие. Не трябва да се пропускат новите форми на насилие. Стъпка в защита на жертвите е европейската директива за домашното насилие. Могат ли жертвите да чакат, попита тя и отговори категорично: "Не". Мария Габриел е недоволна, че законодателството отнема много време и подчерта колко важна е превенцията.

Променят Закона за защита от домашното насилие

Променят Закона за защита от домашното насилие

Депутатите приеха на първо четене законопроектите на БСП и ГЕРБ-СДС

Татяна Камбурова е жертва на домашно насилие. Четвърта година тормозът над нея и семейството й продължава. Синът й на три години става жертва на отвличане. Преживяла съм всичко, сподели тя. Насилието върху нея включва сексуален тормоз, палеж на апартамента й, рязане на гуми и други. Съпругът й злоупотребявал с вещества. Въпреки всичко това полицаите нямали право да й помогнат. Камбурова все още води съдебна битка с насилника си. Страхът е парализиращ, сподели още тя и разказа, че се опасява, че може да изпълни заканата си за убийство.

Работете за каузата, настоя Камбурова. За насилието все още е срамно да се говори, подчерта тя. Жените живеят, по думите й, сякаш са робини на собствените си партньори. Законът за домашното насилие не е достатъчен, по мнението й и поиска промени в Наказателния кодекс. Незабавното вземане на мерки е важно, според нея, а молбите й не са феминистки прищевки. Не ни връщайте в мрачното Средновековие, настоя Камбурова. Спасете ни и не оставяйте децата ни сираци, поиска още тя.

Омбудсманът Диана Ковачева каза, че всяка жена, жертва на насилие е изправена до стената. Проблемът с домашното насилие е и социален, и психологически, по думите й. Има системен и структурен проблем, според обществения защитник. Има сериозен проблем и с трафика на жени, това е съвременното робство, изтъкна Диана Ковачева. Жертвите, които търсят спасение, трябва да имат място, където да отидат, заяви тя и се обяви за промени в НК. Повечето жени не подават сигнали за насилие, предупреди омбудсманът.

Социалният министър Иванка Шалапатова сподели, че е виждала как изглежда насилието над жени и деца. За насилието има среда, която го подхранва. Жертвите на насилие имат имена- чуваме ги по телевизията, когато се обяви поредния случай, сподели тя. Няма формално оправдание да не се помогне на жертвата, заяви Шалапатова. Почти всяка десета българка споделя за заплахи, а насилието у нас е над средните нива. Най-много са жертвите на психически тормоз. Трябва да се въведе нулева толерантност към всяка проява на насилие, категоричен бе социалният министър. Трябва да се гарантира адекватна защита на жертвите и да има достатъчно места за грижи за тях, изтъкна Шалапатова. Решението на проблема не търпи отлагане, по думите й. 11 жени са убити от началото на годината.

Четири пъти повече са жертвите на домашно насилие през 2022 г.

Четири пъти повече са жертвите на домашно насилие през 2022 г.

Спрямо година по-рано