В България преобладават проевропейските нагласи. Това сочат данни от националнопредставително проучване на "Галъп интернешънъл". Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз е възстановено в обичайните си нива, става ясно още от изследването.

Малцинство са благосклонно настроените към тоталитарни идеологии у нас. Въпреки това от "Галъп" изтъкват, че симпатиите и толерантното отношение към елементи от комунизма са основание за тревога.

Над 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС

Над 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС

Изследването на "Екзакта" идва дни след това на "Афис"

Изследването е направено по повод 9 май - дата, в която се чества ЕС. От друга страна на 8 и 9 май в повечето европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората световна война. Проучването е проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице".

Данните сочат, че през изминалата година и половина доверието в обобщения образ на Европейския съюз възстанови позиции, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности.

В първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато дялът на хората, които изпитват недоверие е около 30%. Към момента конкретните стойности на оношението на хората към ЕС са 58% - с доверие, а 31% с недоверие.

Така българите остават подчертано проевропейски настроени.

Снимка 355158

Източник: Галъп интернешънъл

Припомняме, в края на април изследване на "Екзакта Рисърч Груп" показа, че 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС. Тогава стана ясно, че 16% пък са на обратното мнение.

Анализът по данни от последните години показва, че подкрепата за еврочленството ни е трайна и висока - между 74% и 79%. Неодобрението е между 13% и 16%. Най-високо неодобрение за членството ни в ЕС е сред избирателите на БСП - 28%.

Мнозинство от 72% изцяло отхвърля идеологии и практики, като нацизъм, фашизъм и подобни. 12% обаче се съгласяват с опцията, че някои неща са приемливи, а 3% ги намират за изцяло приемливи. Най-дистанцирани от подобни идеологии и практики се оказват най-възрастната част от респондентите.

Съществен ръст на настроенията срещу Запада у нас

Съществен ръст на настроенията срещу Запада у нас

Изостряне на страховете у нас за война между Русия и Запада

Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи.

Що се отнася до комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни резултатите са различни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят - 44%. Дялът на респондентите, отговорили, че изцяло ги приемат е 6%.

В България комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките.

Снимка 355157

Източник: Галъп интернешънъл