Приетите промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община създават конкретни правила, над Околовръстния път е дадена кота 15 метра за строителство, а на север от Околовръстното - до 75 метра. В историческия център е 50 метра максималната височина, коментира пред БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

"Защитихме междублоковите пространства, т. нар. "градинки", те попадат под специална защита и не могат да бъдат заменяни за нищо друго", допълни той. 

Пети протест срещу изграждането на небостъргач в Лозенец

Пети протест срещу изграждането на небостъргач в Лозенец

Прокуратурата се намеси в спор за друга подобна сграда днес

С промяна в Общия устройствен план ще бъдат дефинирани зоните, в които ще бъде разрешено високото строителство. Най-важните условия за създаване на такива зони е транспортният достъп, инфраструктура и магистрален достъп. Иначе тези зони са обречени да се превърнат в едни модерни гета.

По думите на арх. Здравков една от зоните, която е добра за високо строителство, е на западния изход на София в посока Сърбия.

За облагородяването на новата пешеходна отсечка от бул. Витоша, между ул. Алабин и бул. "Ал. Стамболийски" ще бъде обявен международен конкурс.

Само в 3 зони в София издигат небостъргачи

Само в 3 зони в София издигат небостъргачи

Всички сгради над 75 метра ще трябва да имат транспортна симулация

Припомняме, миналата седмица общинските съветници Войслав Тодоров и Георги Кадиев предупредиха за опасност да се застроят 90% от междублоковите пространства в София, което се съдържа във финалните текстове на Закона за устройство и застрояване на Столична община, гласувани в парламента.

Целта на закона, предложен от Столична община, бе да се спре безконтролното изникване на небостъргачи в столицата. Окончателните текстове, обаче, дават възможност да се преотреждат (променя предназначението - б.р.) на терени за озеленяване в кварталите на София. Условието е да не са заложени за зелени площи в Общия устройствен план.

Закон позволява застрояване на градинките в София, предупреждават общинари

Закон позволява застрояване на градинките в София, предупреждават общинари

Започнатите проекти на небостъргачи

Приетите изменения в закона няма да постигат и широко прокламираната си цел за спиране на много високото строителство в София, категорични са общинските съветници.

Те обясняват твърдението си, че след промените се позволява изкуствено разделяне на парцели с цел надвишаване на максималното застрояване до два пъти. Сложените тавани на височините са нехарактерно високи за град като София. В идеалния център се позволяват сгради до 17 етажа (50м), в останалата част на града - до 25 етажа (75м).

В документа се позволява около метростанциите в Дружба, Лагера, Хиподрума, Бели Брези, Възраждане и всички северни квартали в метро - до 34 етажа (100м).