Граждани сигнализираха Министерство на културата, Прокуратурата и Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) за започналия ремонт на столичния булевард "Прага" и предвижданото премахване на паважната му настилка.

Ремонтират столичния бул. "Прага" между бул. "Пенчо Славейков" и Петте кьошета

Ремонтират столичния бул. "Прага" между бул. "Пенчо Славейков" и Петте кьошета

До 15 август забраняват влизането на автомобили в отрязък от булеварда

Гражданите припомнят, че всички керамични и гранитни паважни улици в София за недвижима културна ценност от местно значение.

Според Гражданската инициатива За обществен и релсов транспорт е изключително странно, че след решението за запазване на паважа по булевард "Дондуков", е предвидено той да бъде премахнат на друго емблематично място в София - булевард "Прага".

"Надяваме се г-жа Фандъкова да е била подведена от нейните съветници, защото не можем да си представим, че целенасочено може да нарушава Закона за културното наследство" , посочват от организацията.

Само павета по булевард "Княз Александър Дондуков"

Само павета по булевард "Княз Александър Дондуков"

Ремонтът започва на 4 юни

Ремонтът на булевард "Прага" поражда и други съмнения - липсвала яснота какво ще се случи със ценните гранитни бордюри, които стрували до 5 пъти повече от бетонните си аналози. От проекта не ставало ясно и дали ремонтните дейности ще включат изграждането на велоалея и реконструкция на подземната инфраструктура - водопроводи, канализация и други мрежи.

Инициативата споделя и притеснения, че след евентуално асфалтиране, много от кестените ще изсъхнат, както това се е случило вече от едната страна на булевард "Георги Софийски".