По булевард "Княз Александър Дондуков" ще има само павета. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV.

Ремонтът на "Дондуков" ще започна на 4 юни, неделя. 

"Това е най-дълго продължилият проект", посочи Фандъкова. Въпреки че имаше много мнения и предложения за това какъв да бъде новият облик на ембламатичния столичен булевард, новата настилка ще бъде само паваж. 

Фандъкова заяви, че решението за това на "Дондуков" да се запазят паветата е било продуктувано от становището на министъра на културата Боил Банов и взето от Министерски съвет. По думите на Фандъкова становището на културния министър е било взето с цел да се съхрани културният и исторически облик на София.

Долу ръцете от паветата на "Дондуков", скочиха граждани
Обновена

Долу ръцете от паветата на "Дондуков", скочиха граждани

На обсъждането на присъстваше нито един представител на Столична община

Припомняме, вчера се проведе обществено обсъждане относно бъдещата настилка на булевард "Дондуков", инициирано от министъра на културата Боил Банов. По време на дискусията присъстваха както представители на много организации, така и множество разтревожени граждани. Те посочиха доводи за това дали при обновяването на булеварда да се използва само паваж, той да бъде изцяло асфалтиран или настилката на бъде от смесен вариант - асфалт по пътните платна и паваж по трамвайните трасета.

Само ден преди това, на 30 май, членове от Столичния общински съвет призоваха министъра да излезе с официално становище относно бъдещия облик на булеварда. Те също се обявиха за запазването на паважа, изтъквайки, че по този начин ще се съхрани както на духа, така и на културно-историческото наследство и архитектурен облик на София.

Общинари искат министър Банов да защити паветата на "Дондуков"

Общинари искат министър Банов да защити паветата на "Дондуков"

Неговото мнение можело да "наклони везните" за паветата

Фандъкова посочи, че все още не е получила официално становище от Министерския съвет, но решението на министър Банов, между булевард "Васил Левски" и Министерски съвет да има само паваж, било окончателно.

Кметът на столицата подчерта и че в проекта е включено изграждането и на велоалея.