Пенсиите и великденските добавки към тях в размер на 70 лв. ще се изплащат само в станциите по местоживеене, а не във всяка пощенска станция, както досега, съобщава БНР.

Причината е кибератаката срещу информационните системи на "Български пощи".

Главният изпълнителен директор на държавното дружество Деян Дънешки обяви на извънреден брифинг, че утре е последният ден за изплащане на пенсиите и добавките, но ако се наложи, изплащане ще се прави и в четвъртък.

"Искам да се извиня на нашите клиенти, които очакват да получат пенсиите си и добавките, че процесът е забавен - той е забавен предвид по-различния механизъм, по който в момента ги обслужваме, тъй като електронен картон, с който работехме доскоро, позволяваше възможност пенсиите да бъдат получавани във всяка пощенска станция в страната", обясни той.

Хакери атакуваха Български пощи

Хакери атакуваха Български пощи

Въпреки хакерската атака няма да има прекъсване в изплащането на пенсии, социални помощи и еднократните Великденски добавки

Дънешки предупреди, че към момента пенсиите ще бъдат раздавани единствено в пощенските станции по местоживеене, така че който очаква да я получи на друго място, това няма да може да бъде извършено.

Утре ще бъде направен допълнителен анализ, и ако се наложи, ще се работи и на 21 април, така че, ако някой случайно не е успял да си получи парите, да си ги получи в този ден преди празниците, стана ясно още на брифинга.

Втори ден се забавя изплащането на пенсиите в офиси на "Български пощи"

Втори ден се забавя изплащането на пенсиите в офиси на "Български пощи"

Изплащат и пенсии за минал период

Дънешки отбеляза, че няма информация за изтекли лични данни на граждани заради хакерската атака срещу пощите, която, по негови думи не е извършена в България.

Той не се ангажира със срок, в който всички услуги на държавното дружество ще бъдат възстановени.

Дънешки увери, че няма да останат пенсионери без да си получат пенсиите, въпреки че призна, че се работи по-бавно.