Хиляди коли ежедневно се качват в Пирин, за да могат любителите на зимните спортове да стигнат до ски пистите.
Само в рамките на два дни в планината са влезли над 4 500 автомобила, съобщи БНТ.

Шокиращата статистика на колите, които влизат в парка, за да достигнат до пистите, е от справка от записите на видеокамерата на Дирекцията на националния парк, поставена на входа към планината.

Шокиращият трафик към планината е отчетен в най-натоварените дни - почивните дни, когато любителите на зимните спортове са най-активни.

Въпреки това обаче кметът на община Банско Георги Икономов е категоричен, че общината ще сезира за проблема Министерството на околната среда и водите за вредните емисии, които колите отделят в природата на националния парк. По думите му сметките на общината сочат, че за една година, включително и летния сезон, в природата на парк Пирин се изхвърлят над 14- 15 тона вредни емисии. "Тези хиляди автомобили, които просто унищожават природата", обясни кметът.

До една седмица общината ще монтира още една камера, която ще бъда по-прецизна. Освен броя на колите, камерата ще следи и номерата на автомобилите.

Симеонов и Джамбазки поведоха шествието за втори лифт на Банско

Симеонов и Джамбазки поведоха шествието за втори лифт на Банско

С развети български и европейски знамена банскалии застанаха зад втори кабинков лифт

Икономов посочи и че към момента общината следи какъв е достъпът и трафикът на коли в националния парк на Полша "Татрите", както и на други места в Европа. По думите му на места в Европа се предприемат сериозни мерки за ограничаването на това замърсяване - има сериозни такси и винетки, които налагат ограничения за достъпа на колите до планините.

"Но за да създадем алтернативно решение, това означава, че втори кабинков лифт трябва да има по безспорен начин", обобщи Икономов и добави за пореден път, че при построяването на втория кабинков лифт не се предвижда друго строителство и изсичането на вековни мури.

По едно бурканче с чист въздух от Пирин подариха на министрите и премиера

По едно бурканче с чист въздух от Пирин подариха на министрите и премиера

Да им остане за спомен и да разказват на следващите поколения за горите на Пирин