Граждани от Банско и региона и любители на ски протестират в София в защита на изграждането на втори кабинков лифт в Банско и в подкрепа на зимните спортове. Протестът е под надслов "Искам да карам ски в България". Сред протестиращите от първите редици са и вицепремиерът Валери Симеонов и евродепутатът Ангел Джамбазки. Депутати от "Обединените патриоти" и ГЕРБ в региона също са сред манифестиращите.

Шествието тръгна по бул. "Витоша" с фолклорни песни.

Участниците в протестното шествие са категорични, че искат да покажат на всички, че нашите планини могат да се развиват и да има спортна инфраструктура. Хората от Банско твърдят, че трябва да има втора кабинка, защото градът им е вече световна "марка" в зимните спортове.

Искаме развитие за Банско, сподели участник в шествието.

Над 4 хил. души протестират срещу втория лифт над Банско

Над 4 хил. души протестират срещу втория лифт над Банско

Еколозите искат оставка на Нено Димов

Поддръжниците на втората кабинка са облечени с фланелки с надпис: I love skiing in Bulgaria. Развява се българският трибагреник и знамето на ЕС.

Начело на шествието е огромен плакат "Аз искам да карам ски в България".

Плакатите, които издигат участниците в контрапротеста са , "Не стойте на Орлов мост. Елате ни на гости", "На кого пречи туризмът в Банско?", "Искаме бъдеще за децата си"

Кметът на Банско Георги Икономов заяви, че целта на шествието в София е да се подкрепи бизнесът в Банско, да се подкрепи правителството, както и да се противопоставят на спекулациите по темата "втори лифт" в Банско.

По думите му "зелените" , които протестират срещу строежа на втора кабинка, се занимават с всичко друго, само не и с екология. Те преследват политически цели.

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

Построяването на втората кабинка в Банско е важно, не само за Банско, но и за развитието на региона, подчерта Атанас Камбитов - кмет на Благоевград.

Протестното шествие стигна и до Съдебната палата, където имаше танци на кукери.

Рактрак машина бе превърната в диджей пулт, а пред него хората танцуваха.

Вторият лифт на Банско няма да разклати коалицията, категоричен Нено Димов

Вторият лифт на Банско няма да разклати коалицията, категоричен Нено Димов

Планът и концесионият договор за втория лифт в Банско влизат за обсъждане догодина

Шествието спря пред сградата на Министерския съвет, където кметът на Банско - Георги Икономов призова всички да подкрепят правителството в решението му да се изгради втори лифт на Банско.
Той заяви, че това се прави за развитието на региона, за туризма и за всички, които искат да карат ски в България.

Шествието стигна до площад "Ал. Невски", където бе изпълнен химна на България. Протестът на привържениците на втория лифт над Банско завърши с концерт.