Над 4 хил. души излязоха на екопротеста тази вечер, който е срещу изграждане на втори лифт над Банско, заявиха участници в шествието пред News.bg.

Протестът започна от бул. "Васил Левски" минути след 19 часа. Еколозите преминаха по ул. "Гурко" през ул. "Г. Раковски". Районът в тази част на центъра на София е затворен за автомобили. Участниците скандират "Мафия!", "Оставка!" и носят плакати с призив да бъде спасен парк Пирин. Начело на шествието имаше плакат с надпис: "Граждани срещу мафията".

В същото време в Народния театър започна официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС.

Румен Радев: Много сме дали и много можем да дадем на ЕС

Румен Радев: Много сме дали и много можем да дадем на ЕС

Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата

Искаме да бъде отменено решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г., с което бе решено на Банско да има възможност за строеж на втори лифт.
Това заяви пред Нова телевизия Владимир Иванов от Фонд "За дивата природа" - един от участниците в екопротеста. Искаме оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, каза Иванов.

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

Припомняме, еколози протестират за четвърти път срещу решението на МС, с което бе решено, че ще има втори лифт над Банско. Това ще стане при заявен инвестиционен интерес, каза в края на декември м.г. министър Нено Димов в Министерски съвет малко след като бе прието решението.

Министър Димов тогава заяви, че лифтът ще се изгради при спазване на екоизискванията - "Всеки инвеститорски интерес ще премине през цялото екологично законодателство", увери министърът и обясни, че това означава и ОВОС, заяви тогава Димов.

Според еколозите разрешението, с което се позволява да има строеж в 48% от територията на национален парк Пирин, е недопустимо.

Искаме концесията в Банско да бъде оценена, и ако има нарушения, те да бъдат санкционирани, а не да бъдат правени подаръци, заяви Иванов. По думите му за пореден път Незаконно се разрешават строителни дейности в почти половината парк.

Малко след началото на протеста на еколозите приключи протестът на хората, които подкрепят изграждането на втори лифт на Банско. Те преминаха по бул. "Витоша" през Министерския съвет, където призоваха за подкрепа на решението на правителството.

Симеонов и Джамбазки поведоха шествието за втори лифт на Банско

Симеонов и Джамбазки поведоха шествието за втори лифт на Банско

С развети български и европейски знамена банскалии застанаха зад втори кабинков лифт

Междувременно в 16 града в страната има протести, които са срещу изграждането на втори лифт на Банско.