Министърът на околната среда и водите Нено Димов категорично отхвърли вероятността въпросът за изграждането на втори лифт в Банско да разклати управляващата коалиция между ГЕРБ и ОП, съобщи БНТ.

Запитан дали съществува такава опасност, Димов отговори: "О, не, не мисля, че има такава опасност. Нещо повече - вторият лифт на Банско виждам, че има много съществен консенсус."

Нено Димов оттегли промените за концесията на Банско

Нено Димов оттегли промените за концесията на Банско

Втори лифт не може без промяна в плана за управление на Пирин

Припомняме, съмненията за напрежение в управляващата коалиция възникнаха след остро изказване на вицепремиера Валери Симеонов, че премиерът Бойко Борисов умишлено саботира усилията му за изграждането на втори лифт в Банско. Гневът на Симеонов беше предизвикан от решението да бъде изтеглена точката за втория лифт на Банско от дневния ред на правителственото заседание преди дни.

Припомняме и че по-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че съществува известно напрежение в коалицията. По думите му във всяка една коалиция има едно определено напрежение. След разговор със Симеонов обаче Цветанов увери, че правителството е стабилно, мнозинството също е стабилно и сплотено. Той даже се пошегува, че някои колеги от други парламентарни групи определят коалицията като "малко италианско семейство".

Цветанов призна за напрежение в коалицията
Обновена

Цветанов призна за напрежение в коалицията

Симеонов не клати кабинета, спокоен Дончев

Нено Димов обясни и защо точката за втория лифт на Банско е била изтеглена от дневния ред. По думите му на 22 декември изтича срокът за обществено обсъждане на плана за управление на национален парк "Пирин", а планът и концесионият договор ще бъдат внесени заедно за обсъждане от правителството, след като бъдат обработени препоръките от общественото обсъждане.

Вицепремиерът Томислав Дончев също коментира ситуацията. По думите му Симеонов е приел въпроса за втория лифт в Банско с ентусиазъм. Той подчерта, че стриктно трябва да се спазва точката и запетайката на закона.

Според Дончев напрежение няма, но понякога има търкания и разногласия. "Това е напълно нормално, даже би било подозрително да не е така. Как очаквате винаги всички хора, всички политически формации винаги да мислят едно и също. Ако би било така, аз бих бил притеснен", добави Дончев.

Симеонов отсече - лифтът не е казарма „строй се, преброй се”

Симеонов отсече - лифтът не е казарма „строй се, преброй се”

Всички страни искат бързо решаване на проблема с втория лифт в Банско