Хладилникът за бедни, който неизвестен благодетел постави преди дни в центъра на Русе като част от благотворителна инициатив под мотото "Ако си дал...", бе премахнат вчера, съобщи БГНЕС. 

По-късно стана ясно, че това е станало по нареждане на Областната дирекция по безопасност на храните, тъй като не са били спазени редица изисквания за съхраняването и контрола на оставените във витрината ястия и продукти. Решението е било взето след десетки сигнали на притеснени граждани. 

Оказва се, че хладилникът не е включен в електрическата мрежа и не работи, а също така е и неохраняем. Храните, които са открити в него, подлежат на унищожаване, а неизестният собственик ще бъде открит и санкциониран поради тези причини. 

Храните се поставят от различни хора, не се знае при какви условия са приготвени, не се знае откъде са закупени, не се знае какъв им е срокът на годност, не се знае колко време ще престоят там“, обясни директорът на ОБДХ в Русе д-р Андриан Райков.

Според д-р Райков безопасността трябва да бъде на първо място и при благотворителните инициативи.“За да се предлага една храна на определен кръг от хора, без значение дали са деца, дали са бездомни хора, които се нуждаят, тая храна трябва да е правилно етикетирана, с маркировката й за срок на годност“, каза още той.