Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София остана почти пуста на Велика събота.

Рано сутринта богослужението (Вечерня с Василиева Литургия - б.р.) там оглави Негово преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим. Единици отидоха в най-голямата българска черква.

Много от черквите в страната останаха почти празни в днешния ден. Велика Събота е последният ден от страстната седмица. Това е денят, в който църквата възпоменава телесното погребение на Христос, когато духът на Христос слиза в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.

Миряните, които ходят по-често на черква, останаха в домовете си в изпълнение на предписанията на Националния оперативен щаб. В храмовете тук-там имаше хора с предпазни маски. Малцината, които отиват до храмовете, спазват и предписаната дистанция.

Не така предпазливи бяха туристите, в съседна Турция, които посетиха храма "Христос Спасител" в Хора - в Истанбул. Този християнски паметник разкрива цялата византийска църковна архитектура и изкуство. На това място е имало параклис по времето на Константин Велики, преобразен в джамия в началото на ХV век, сега святото място е музей.