Омбудсманът Мая Манолова също видя безобразия по българското Черноморие - те били видими и последователно извършвани.

Манолова се срещна с представители на Българското кемпер общество и Обединената група "Бетономорие", които протестират срещу промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Припомняме, според тях гласуваното законодателство с необосновано строгите си забрани ще ограничи конституционното право на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните по Черноморието. Те са на мнение също така, че с текстовете ще се обезобразят и бетонират последните метри от крайбрежието и ще се унищожи природата.

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Има рестрикции за дивото къмпингуване, но не е казано къде е възможно то

Протестиращите се обърнаха с писмо към омбудсмана, в което настояват да бъдат предприети действия и установяване на противоконституционност на закона.

"Протестиращите са абсолютно прави. С екипа ми заставаме твърдо зад справедливите им искания за отмяна на текстове в Закона за Черноморското крайбрежие. Неприемливо е решенията да се вземат без да се чуе мнението на общността на къмпингуващите, на хората с караваните и кемперите", заяви Манолова и категорично застана зад исканията на протестиращите.

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

Днес в 11,00 часа представители на гражданската група ще внесат исканията си по отношение на Закона за Черноморието

Според нея трябва да се направи анализ на проблема, към който да се подходи с идеи за регулация и за ограничаване на застрояването, а не просто да се налагат санкции и забрани.

Манолова също видя в текстовете противоречие с чл. 35 от Конституцията на страната.

"Заедно с екипа ми ще анализираме и другите текстове и в случай, че не бъде наложено вето върху този закон или то бъде преодоляно, в незабавен порядък ще аргументираме конституционна жалба за отмяната на текстовете, срещу които хората възразяват и протестират", увери омбудсманът.

ДБ: Със закон бетонират Черноморието като перачница на пари

ДБ: Със закон бетонират Черноморието като перачница на пари

Няма анализ на ефекта и оценка за поправките в Закона за устройтсво на черноморското крайбрежие