Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) настоява Министерството на земеделието и храните да наложи тримесечна забрана на улова на бяла мида в Черно море. Това заяви пред БНР директорът на агенцията Николай Георгиев.

Той отбеляза, че уловът на бяла мида през 2023 г. е намалял с 60 % спрямо предходната година. По думите му през последните години статистиката показва плашеща тенденция за намаляването на този вид в акваторията.

Георгиев посочи, че до 2013 г. уловът на бяла мида е бил забранен, а през 2013-та той се разрешава. Постепенно започва да се повишава количеството тонаж, който се използва като ресурс, а пикът е през 2017 година под формата на 820 тона. След това започва да се наблюдава тенденция към спад на количеството като тонаж, който се усвоява като ресурс, докато стигнем до 2023 г., когато слизаме на 150 тона на добито количество от вида бяла мида, поясни директорът на ИАРА.

Според него причините за това са комплексни. Една от тях са рапаните, които се хранят с бяла мида. Друга причина е интензивният улов на бялата мида. Георгиев заяви, че бракониери ловят незаконно бяла мида по метода за дънното тралене. По думите му, тези незаконни методи унищожават хайвера на всички риби.

Забраняват улова на бяла мида за месец

Забраняват улова на бяла мида за месец

Забраната важи за българската акватория на Черно море