11 акта и санкции за 42 500 лева са издали от Главната инспекция по труда (ГИТ) заради неизплатени заплати в "Пикадили", съобщиха от ГИТ. 

Информацията е по повод протеста на бивши и настоящи служители на фалиралата търговската верига "Пикадили" пред сградата на президентството заради забавени заплати. Това е поредна тяхна демонстрация, след като възнагражденията им се бавят вече повече от половин година, припомнят от bTV.

СГП разпореди мащабна проверка на "Пикадили"

СГП разпореди мащабна проверка на "Пикадили"

По жалба от членове на инициативен комитет на бивши служители на "Селект трейд" ЕООД

Търговската верига затвори през март тази година, а над 700 души останаха без заплати. Не са внасяни и осигуровки и отпуски.

Контролните органи на инспекцията по труда на практика са изчерпали всички свои правомощия за въздействие върху работодателя, признават от ГИТ по случая.

От септември, когато са първите жалби от бивши работници за неизплатени възнаграждения, до момента на работодателя "Селект Трейд" ЕАД са направени 12 проверки - цялостни и в отделни обекти. Започнала е нова инспекция, която не може да бъде приключена заради проблеми с комуникацията с работодателя.

В хода на проверките са дадени 7 предписания за изплащане на забавени възнаграждения. Издадени са 11 акта за установяване на административни нарушения, също свързани с неизплащане на възнагражденията, както и с неизпълнени предписания за изплащането им в определени срокове.

Общата стойност на наказателните постановления е 42 500 лв. Те се обжалват в съда, признават от ГИТ. За някои от актовете, които са съставени неприсъствено в рамките на закона, но все още не са връчени, не са издадени и наказателни постановления.

Определено е упълномощено лице, което да оформя прекратяването на трудовите договори и прави връзка с различните институции, включително да предава в НОИ документи, свързани с използване на отпуск за бременност и раждане, за гледане на малко дете, както и на други видове отпуски, свързани с право на обезщетение.