ИА "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) напомня на работодателите, че трябва да съобразят режима на работа на работeщите в предстоящите летни месеци.

При работа на открито те са задължени да предприемат организационни и/или технически мерки за предотвратяване на риска от прегряващ микроклимат при обявените от Националния институт по метеорология и хидрология червен или оранжев код за опасни метеорологични явления.

При работа на закрито в работните помещения трябва да бъде осигурена оптимална температура според разпоредбите на специалната Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. През топлия период градусите на закрито трябва да бъдат между 18 и 25 в зависимост от типа работа - лека, средна или тежка. Определена е и допустима температура, която не може да бъде над 28 градуса. При определени изключения при много висока температура навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

При работа на закрито се препоръчва въвеждането на технически мерки, докато при работа на открито по-добър ефект имат организационните мерки. Те включват въвеждане на повече почивки, които да се прекарват в специално осигурени климатизирани помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма, промяна на работното време с цел избягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури и промяна на вида работа.

Организационните мерки и осигуряване на подходящи помещения за почивка са по-работещи и при работни процеси на закрито, при които поради естеството на дейностите не биха могли да се постигнат оптимални температури - например при леене на метали или работа в хладилни помещения. За възстановяване на топлинния и водно-солевия баланс на организма трябва да се осигури достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности.

2023 е била най-горещата година от 100 000 г. насам

2023 е била най-горещата година от 100 000 г. насам

Тя чупи рекорда на предишната най-топла година със "забележителна" разлика

Допълнително, осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ е задължение на работодателя, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Проверките на микроклимата са приоритет в дейности като строителство и селско стопанство, където трудът се полага основно на открито. Контролните органи извършват проверки както по сигнали, така и по време на текущата си инспекционна дейност.

За 2023 г. в Инспекцията по труда са постъпили 55 сигнала за работа при високи температури. По-голямата част от тях са за работа в закрити помещения. Практиката показва, че при работещите на открито работодателите по-често се съобразяват с горещините и прилагат мерки за минимизиране на негативните последици от работата при високи температури.

Близо 250 000 са нарушенията на трудовите права за 2023 г.

Близо 250 000 са нарушенията на трудовите права за 2023 г.

17 038 сигнали за нарушения на труда са постъпили в структурите на КНСБ през изминалата година