Поради зачестилите родителски конфликти през последните години, вследствие на които се нарушава правото на детето на контакт с единия родител, вече е налице Механизъм за работа и сътрудничество между институциите по случаи на деца, въвлечени в родителски конфликти.

Механизмът е изработен под ръководството на Държавната агенция за закрила на детето в партньорство с министерствата на труда и социалната политика, вътрешните работи, образованието и науката, правосъдието, здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане, Националното сдружение на общините в България и главния прокурор на България.

Утвърждаването на този Механизъм от ДАЗД отчитат като изключително важно, тъй като има ситуации, когато възрастните губят добрия тон помежду си и това рефлектира върху децата, което води до негативни последствия за тях и често изпитват вина за случващото се, посочва председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова.

По нейни думи нуждата от подкрепа освен за децата, но и за родителите показват обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111. Затова призовахме компетентните институции да утвърдим такъв Механизъм, допълни още д-р Иванова.

При действия в по-ранен етап е възможно да се разрешат възникналите проблеми чрез посредничество между двамата родители и да се постигне съгласие за начина за отглеждане на детето, сочат анализи на ДАЗД. В Механизма е предвидена засилена работа едновременно с двамата родители. Изключение се прави, ако е налична издадена ограничителна заповед по ЗЗДН. Също предвидени са конференции с участието на родителите, детето, разширеното семейство и медиатор.

В Механизма са разписани действията, които всяка институция следва да предприеме при наличие на родителски конфликт, като се работи при взаимна информираност и мултидисциплинарен подход на национално и местно ниво.

Близо 28% повече майки са потърсили помощ на телефонната линия за деца през 2022 г.

Близо 28% повече майки са потърсили помощ на телефонната линия за деца през 2022 г.

28 400 са обажданията на Националната телефонна линия за деца през 2022 г.