Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото на катастрофата с автомобил на НСО, возещ Кирил Петков.

Анализът е направен чрез Гугъл Мапс.

Според предварителните данни катастрофата се е случила на входа на Варна откъм Аксаково, където ул. "Добруджа" се пресича с път 29, непосредствено до Автомивка "Трафик". По снимките ясно се различават същите табели и указателни знаци.

ИПБ отбеляза, че от страната на ул."Добруджа" действително има знак "Стоп", който задължително трябва да се спази от водачите поради големия трафик по другия път, който няма разделителна линия.

На това място път 29 представлява десен завой със сравнително голям диаметър около 400-600 м. Независимо от това обаче завоят е толкова остър, че при движението на колите към Варна първата възможност на водачите да видят спряла кола на знака "Стоп" е на около 140 м от кръстовището. Там има буйна растителност, табели и крив път, отчитат от Института.

Военната прокуратура в Сливен води разследването на катастрофата с НСО край Аксаково

Военната прокуратура в Сливен води разследването на катастрофата с НСО край Аксаково

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Те изчисляват, че разстоянието от 130 м може да е достатъчно да се спре, ако се кара с 60 км/ч, но ще е крайно недостъпно при скорост над 100 км/ч.

От Института отбелязват и че освен че завоят е десен и не осигурява добра видимост, там има и няколко големи табели и дървета, които допълнително затрудняват видимостта между двамата водачи. Според тях е възможно пострадалият водач да е спрял на знак "Стоп", да е изчакал и когато е тръгнал, да не е видял изобщо друга кола отляво. За 2-4 секунди колкото ще отнеме на един автомобил от спряло положение да навлезе в платното, една кола с 60 км/ч би изминала 50 на метра, но една кола движеща се над 110-120 км/ч, би изминала над 100м, т.е. практически е почти невъзможно да се спре и да се избегне катастрофа, обобщава ИПБ.

Според експертите по тази причина там трябва да има ограничение от 50-60 км/ч, защото дори всеки един шофьор по ул. "Добруджа" да спира на знака "Стоп", то ако друг автомобил се движи с над 90 км/ч, е много голяма вероятността твърде късно да види навлизащ в платното откъм път 29.

НСО не иска спекулации с катастрофата

НСО не иска спекулации с катастрофата

Разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина

От ИПБ уточняват, че компетентните органи ще трябва да изяснят детайлите около катастрофата, но предупреждават други шофьори, че дори спирането на знак "Стоп" невинаги е гаранция за безопасност. При остър завой и малка видимост, винаги се рискува някой отнякъде да изскочи в последния момент, изтъкват те.

"Според всички анализи, от вида на смачканите автомобили става ясно, че скоростта е била голяма. Ако това е така, за къде точно са бързали Кирил Петков и компания и защо не са попречили на шофьора да кара неразумно бързо?", питат още от ИПБ.