Институтът за пътна безопасност (ИПБ) излезе с официално становище във връзка с проектите за нова учебна документация за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС.

Според експертите се предприема изцяло погрешен подход към младите хора, които желаят да придобият шофьорска книжка. От ИПБ Посочват, че предлаганите промени са опит да се създадат по изкуствен начин нови "пазарни" ниши. Те забелязват и опит за намеса в обучението на курсантите.

ИПБ изтъква, че чрез предоставените предложения се прави опит да се наложат и осигурят допълнителни, законово наложени, технически нововъведения или допълнителни възможности за увеличаване на работата на учебните центрове и заетите в тях.

Институтът за пътна безопасност подчертава, че при разработването на всякакви стратегии, програми и нововъведения не трябва да се забравя функцията на държавата, обективизирана и изразена в чл.1 на "Закон за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност" - ЗОАРАКСД.

Според ИПБ по същество и по смисъл предложенията ограничават стопанската дейност (в конкрeтния случай на центровете за обучение), като създават предпоставки за допълнителното усложняване на техния процес, който освен това ще води и до допълнителни законово изискуеми разходи.

От ИПБ са категорични, че държавата трябва да се концентрира в повишаване на изискванията по отношения на резултата, което се превежда към детайлно описание на елементите на изпитните процедури за получавaне на свидетелство за управление на МПС, а не да ограничаваме конкуренцията и свободата на стопанска инициатива.

Истинската конкуренция би следвало да дава възможност всеки обучителен център да провежда обучението както намери за добре, а по резултатите им да бъде оценявано от техните потенциални потребители.

ИПБ иска връщане на мигащия зелен сигнал на светофарите в София

ИПБ иска връщане на мигащия зелен сигнал на светофарите в София

Свикване на Консултативен съвет по безопасност на движението е сред исканията на експертите