България е поискала консулът ни в Германия да има достъп до съдебното заседание, на което ще се гледа съдбата на 7-месечното бебе, отнето от български родители. Това заяви в изявление в Министерски съвет външният министър Екатерина Захариева.

Тя изрази надежда допускът да бъде разрешен от германските власти. Захариева изброи какво прави страната по казуса - всички отговорни институции са в координация, за да се намери обективната истина по случая.

Отнеха 7-месечно бебе от българско семейство в Хамбург

Отнеха 7-месечно бебе от българско семейство в Хамбург

Институциите у нас извършват спешна проверка по случая

На 21 януари ще бъде и първото дело в съда, стана ясно от думите й. Екатерина Захариева поясни, че на 9 януари през нощта е получен сигнал за случая.

"Още от 10 януари сутринта сме във връзка с родителите и всички отговорни институции в Германия. Консулът от Берлин е командирован в Хамбург в момента, от вчера е в областта и се е срещнал с родителите и техния адвокат. Оказваме абсолютно пълно консулско съдействие", допълни тя.

Припомняме, в края на миналата седмица стана ясно, че българско семейство, живеещо в Хамбург, търси помощ от институциите у нас, след като детето им е било отнето от германската агенция за закрила на детето заради открит хематом.

Посолството ни в Берлин съдейства за изясняване на случая с отнетото бебе

Посолството ни в Берлин съдейства за изясняване на случая с отнетото бебе

Немският лекар отказва коментар с мотива, че тече разследване