Знакови дървета разказват своите истории чрез конкурса "Дърво с корен 2020".

Проявата е организирана от фондация "ЕкоОбщност" и се провежда всяка година от 2010 г. насам.

"Дърво с корен" търси онези истории, които свързват преживявания със скъпи на хората дървета, оставили завинаги отпечатък в техните спомени и сърца. Всеки, който има любимо дърво и незабравима случка покрай него, може да я изпрати на tree@bepf-bg.org до 15 декември.

Такава история разказва и 118-годишният орех в село Чеканчево, общ. Горна Малина. Той е засаден от Димитър Петров по повод раждането на първородния му син. Дядо Димитър имал обичай, когато се роди момиче в семейството, да засажда овошка в двора си. Днес вековният вече орех расте в центъра на селото, където някога е бил домът на Димитър Панов.

Конкурсът е отворен за участие към всички и приема разкази за значими дървета от цялата страна в три категории:

"Дърво с корен" е основната категория. В нея всички постъпили предложения ще се състезават за титлата, а първенецът ще представя България в международното издание на конкурса догодина.

"Млад природолюбител" е насочена към деца между 6 и 14 години и техните разкази за дървета, които те са засадили, или за които полагат грижи.

"Вековните дървета говорят" е посветена на достолепните стари дървета, превърнали се в стожер на местности и общности или в пазители на тайни от отминали времена.