Общо 15 дървета от различни европейски страни участват в надпреварата за приза "Европейско дърво на годината". Гласуването започва днес и ще продължи до 28 февруари.

Миналата година за определяне на победителите бяха подадени 200 000 гласа. В тазгодишното девето издание се очаква още по-голям интерес, тъй като в конкурса за първи път взимат участие Франция и Холандия.

Дърветата участници са на възраст между 65 и 500 години.

На страницата на конкурса - https://www.treeoftheyear.org/Home - може да се научи повече за техните истории - дървета, имащи своето място в исторически събития; дървета, обединили общностите си при спиране на планове за построяване на пътища или сгради; както и на дървета, станали свидетели на много важни събития, оставили отпечатък върху живота на населени места и хората в тях.

300-годишен дъб от Трънско стана "Дървото с корен"

300-годишен дъб от Трънско стана "Дървото с корен"

Ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2019"

Историята на българския участник - вековния цер край църквата в трънското село Рани луг - можете да намерите на следната страница: https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria

През последната седмица на гласуването - 22-28 февруари - резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. Гласуването става чрез избор на две дървета и потвърждаване чрез активиране на получена на електронния адрес връзка.

Победителите ще бъдат обявени на Церемонията по награждаване на 19 март в Брюксел.