Оригиналната антична гробница на ул. "Московка" няма да бъде достъпна за гражданите, а само за специалистите и за да се правят допълнителни проучвания. Това съобщи археологът Константин Пеев при представянето на резултатите от проучването и проектът за нейното експониране.

Гробното съоръжение е открито при ремонтни дейности на ул. "Московска" в началото на август тази година, а това е поредната гробница в източния некропол на Сердика.

По думите на специалистите тя датира от ранно християнския период - V-VI век. Вътре в нея са разкрити два цели кръстни знака, които са характерни за този период. Запазена е и по-голямата част от мазилката.

Интересното е, че е открит флорален мотив, наподобяващ знаците от гробницата на Хонорий, но според специалистите не може да се твърди дали е един и същ авторът.

За момента гробницата има само един вход. До него при източната част на свода е разкритият флоралния мотив.

По стените се личат и пукнатините, които са вследствие от разбивания. Те са ставали още в началото на XX век, когато е прокарана една чугунена тръба, по която специалистите са слизали в гробницата.

Подобни тръби са правени през 30-те години по времето на Третото българско царство при подмяната на уличните водопроводи. Този факт сочи, че гробницата най-вероятно е открита тогава. Не е ясно обаче защо през всичките тези години гробницата остава част от канализацията на столицата и не е проучена.

Археологът разказа и интересен факт - открито е кенче на газирана напитка в гробницата при проучването й през август месец тази година. Това означава, че последното влизане, или опит за такова, е било през 1994 г. Кой, кога и защо е пил кока-кола насред антична гробница остава тайна.

В гробницата са намерени още 6-7 фрагмента от дълги бедрени кости, но все още се очакват резултатите от техния анализ.

Предвижда се за обозначаване на гробницата да бъде направена конструкция, върху която ще бъдат монтирани стенописите, които са намерени вътре и една арка, която да покаже цялостната форма на гробницата. По този начин хората ще са наясно с наследството, което е открито и да се чувстват горди, че живеят в такъв старинен град.

Екип на News.bg провери на място как изглежда гробницата и дали може да разгледа съображението отвътре, но мястото беше затворено. Въпреки обявеното работно време на обекта.