"26 прогнози за следващите 10 години", сред които летящи таксита, мозъчни хакери, пътуване с 1200 км/ч. представят дигиталните решения за развитието на града.

Изложбата бе открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова, патрон на събитието, а организатор е Webit. Пламен Русев, член на почетния борд на Webit изтъкна, че реалността започва да изпреварва фантастиката.

"България е малка държава, но пък за наша радост имаме нещо, което се нарича човешки капитал. Дигиталната индустрия е тази, която може да помогне на човешкия капитал да направи така, че България да бъде един от лидерите в света. Целта на тази изложба е да помогне на хората да видят няколко години напред", изтъкна Русев.

Изложбата представя 26 технологични решения, които драстично променят бъдещето - здравеопазването, транспорта, умните градове, образованието. По думите му най-провокативната част от изложбата е тази, която казва, че след 10 години ще можем да си купим мозък.

Така с развитието на технологиите, компютрите ще могат да смятат 10 хиляди трилиона в минута брой цикли, толкова с колкото оперира в момента човешкият мозък.

При откриването на изложбата столичният кмет отбеляза, че София е в топ 3 на европейските градове за стартиращи компании в ИТ сектора. По думите й това е градът, предлагащ висока скорост на Интернет, а три четвърти от гражданите в града ползват Интернет в ежедневната си работа.

Фандъкова отбеляза, че умното използване на технологиите е задача, която е изключително актуална, определи изложбата като провокативна и сподели, че се радва от факта, че творческият човек няма да бъде изместен от технологиите.

Изложбата в градинката пред "Кристал" ще остане 2 седмици, след което ще бъде преместена на "Моста на влюбените" при НДК.