Местните власти в германския град Дуйсбург са изпратили писма на над 900 жителите на един от кварталите на града - повечето български граждани - че трябва да напуснат апартаментите си до средата на септември 2024. За това съобщават от сдружение "Столипиново в Европа".

Причината е, че всички засегнати са наематели на фирмата Ivere Property Management, но се е оказало, че фирмата собственик на имотите - общо около 50 на брой - в продължение на месеци не е изплащала задълженията за ток и вода към общинското комунално предприятие. Сега то възнамерява да спре подаването на питейна вода, което според общинските власти прави апартаментите негодни и води до планирано масово изселване.

От сдружението посочват, че според направените проверки тази измамна схема, при която фирмата собственик събира суми за ток и вода от наемателите, но не ги препраща към съответните дружества, е реализирана и в други градове в Рур и Тюрингия. Разликата обаче е, че там местните власти са застанали изцяло на страната на засегналите, вместо да използват принудителни изселвания като мярка за "решаване" на проблема, подчертава "Столипиново в Европа".

Също така сдружението отбелязва, че политиките на принудителни изселвания не са новост за Дуйсбург. След падането на ограниченията за български и румънски работници през 2014 г., община Дуйсбург въвежда политики на принудителни изселвания с цел да намали броя на обитаеми жилища, които се обявяват за негодни. От началото на 2014 г. 96 жилища са били инспектирани, като 79 от тях са незабавно затворени. Това оставя хиляди жители, предимно българи и румънци, без подслон.

Предстоящите масови изселвания ще засегнат над 900 жители на един квартал, повечето, от които български граждани, които изкарват прехраната си в Германия като работници в строителството, доставките и индустриалното почистване. Освен изключително опасните условия на труд, те са подложени и на постоянни репресии от страна на местните власти, които под натиска на крайнодесни настроения, се стремят да ограничат правата им и ги държат в изключително неблагоприятни условия на живот, пише още "Столипиново в Европа".

На 5 септември дори се е провел протест срещу изселванията, като той е събрал над 400 жители на квартала, включително много от засегнатите български граждани, които настояха за отмяна на репресивните общински мерки.

Четирима български граждани са загинали при пожар в Германия

Четирима български граждани са загинали при пожар в Германия

Причината за пожара все още е неясна