Обща протестна позиция в подкрепа на независимостта на Съдебната власт публикуваха от КП "Нова Република" ПП "Да, България" ПП "БЗНС" ПП "Зелените".

Извънпарламентарната опозиция се противопостави на " "законотворчество", писано под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава".

В протестната позиция е изтъкнато, че протестите на десетки неправителствени организации, сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България и много други са доказателство, че се приема извънредно законодателство, противоречащо на основните принципи на правото и правовата държава.

Радев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт поискаха юристите

Радев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт поискаха юристите

Съюзът изпрати писмо до Радев с остра позиция

Според протестната позиция промените в Закона за съдебната власт и НПК са допълнени с появили се "изневиделица" и внесени от трима депутати от мнозинството още десетки параграфи законодателни предложения с неясно авторство между двете четения. 

Според политическите формации тези законопроекти ограничават конституционното право на сдружаване на съдии, ограничават възможностите за финансиране на проекти за съдебната реформа, създават нов, извънреден ред за производствата пред Специализирания наказателен съд. Законодателните предложения игнорират постоянните институционални и медийни атаки към представители на съдебната власт, които защитават независимостта на съда.

Политическите формации, подписали се под протестната позиция, уверяват, че ще предприемат всички допустими от закона мерки за противодействие на това "извънредно и противоконституционно законодателство"

Те заплашват да уведомят ЕК и също настояват за намеса от страна на Президента Румен Радев, като искат от него налагането на вето. В протестната позиция, политическите формации призовават гражданите за готовност за масови протести.