"Днес е ден за разговор с Апостола на свободата. Апостоле, изпълни се мечтата ни да имаме държава. Но държавност ни липсва. Трудно се намират хора, държавници, които намират значение в тази дума, а още по-трудно се борят за нея. Твоите завети звучат сякаш за нас са писани." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в реч, отправена към жителите на град Левски, където днес се отбелязва 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Честваме 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата

Честваме 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата

В цялата страна ще има тържествени церемонии и чествания

Според Йотова на този ден изпълняваме свята традиция - да заведем децата пред паметниците на Васил Левски и да обясним какво е да обичаш родината си, да се бориш за свободна и независима България.

"За да бъде България на Левски, трябват честни, достойни и принципни хора. Хора, които не измерват себе си в пари и не участват в платен героизъм и лицемерно родолюбие", съобщи вицепрезидентът. Според Йотова 180 години след раждането на Апостола не може да мислим, че сме изпълнили националните цели и каузи.

"Противопоставянето не ражда развитие, омразата не може да сплотява", категорична беше Йотова. По думите ѝ бъдещето на България изисква да се разбере дали ще има по-добър живот за българите. Вицето попита реторично дали ще има работа и перспектива за младите хора и дали България ще спре изтичането на нацията. Според нея е от иключителна важност страната ни да се пребори с корупцията, "която обезверява и плаши предприемчивите хора".

Левски - всичко безценно, възвишено и велико за всеки българин

Левски - всичко безценно, възвишено и велико за всеки българин

Левски е един от бащите на свободна Европа

По думите на Йотова днешната кауза на българите трябва да е "да преодолеем нихилизма и недоверието у българите и да изградим съгласие въпреки различията".

"Никой не дръзна през годините да оспори неговия образ, каквато съдба сполетя други герои. Мнозина искат и днес да го сложат на ревера си като знак за собствения си патриотизъм, в който не вярват, но обичат често да говорят. А имаме право да го наричаме свой и наш, ако можем да проумеем и изпълним завета за себеотрицание, саможертва, вярата в хората и бъдещето на България", заключи вицепрезидентът.