Гражданите са големите потърпевши от акцията на ГДБОП срещу кабелните оператори в няколко града в страната. Вследствие на акцията хората останаха без телевизия и интернет през 21 век и то в страна членка на ЕС. "Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции... Предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург и лицата, които инспирираха и допуснаха тази срамна "ювелирна" акция, следва да поемат своята отговорност."

Това пишат в писмо до медиите от Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000".

От сдружението още преди дни изказаха позицията си на пресконференция - казаха, че предстоят репресии срещу кабелните оператори в страната.

Организацията знаела за "ювелирната" акция на ГДБОП от 2 месеца, както и че тя е била поръчкова - от кабелните оператори била насилствено задигната техника, а работата им била преустановена.

700 000 зрители гледат TV от сивия сектор
Обновена

700 000 зрители гледат TV от сивия сектор

Проверките на кабелните оператори продължават, увери Арнаудова

"Всъщност се преследваха корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури, които от своя страна в старанието си многократно превишават правата си", пишат още от сдружението на операторите.

Нещо повече - според организацията спирането на интернет е блокирало дейността на редица общини и банки, особено в Югозападна, Централна Южна България и Бургас. Там бизнесът бил парализиран, а граждани се самоорганизирали за протести заради нарушените им права.

Освен това акцията на ГДБОП довела и до още 1 тежка последица - прекъснала дейността на местните телевизии "Рила", "Канал 0" и "Източни Родопи". Журналистите от медиите не били допуснати до работните се мета.

Тоест била затворена цяла една медия. И после се питаме защо "България трайно се е ориентирала към последните места по свобода на словото в света, далеч зад повечето африкански държави, което срам за страна членка на ЕС", натъртват от сдружението.

Кабелните оператори, някои от които работили в сферата от десетки години, заявяват потрес от случилото се.

Сдружение на кабелните оператори подозира, че ГДБОП работи срещу тях

Сдружение на кабелните оператори подозира, че ГДБОП работи срещу тях

Искат разследване на отношенията между ГДБОП и "ТеРаПро"

Припомняме, вчера ГДБОП влезе в офиси на кабелния оператор "Кабел Сат Запад" в Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев.

Вследствие на акцията голяма част от жителите на Гоце Делчев останаха без телевизия и интернет, което предизвика протест в града. Такива недоволства имаше и в други градове по страната.

По думите на адвокатът Емил Василев зад операцията на маскираните стоят корпоративни интереси.

Той коментира казуса с обиските в качеството си на правен консултант на двете най-големи браншови организации в България - Клуб 2000 - Национално сдружение на малките и средни кабелни оператори (НСМСКО), и браншовата асоциация на Българските телекомуникационни оператори.

По-рано днес вътрешният министър Младен Маринвов заяви от НС, че интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, с който МВР ще се бори занапред.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пък посочи, че 700 000 потребители на телекомуникационни оператори са в сивия сектор. Общо 60 телевизионни български и чужди програми на пет кабелни оператори били разпространявани в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

Гоце Делчев остана без телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

Гоце Делчев остана без телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

Жители се събраха на протест