700 000 потребители на телекомуникационни оператори са в сивия сектор. Общо 60 телевизионни български и чужди програми на пет кабелни оператори са разпространявани в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. 

Според Арнаудова, установените към момента щети за bTV, Нова и НВО са за около 10,5 млн. лева, но ще нараснат. Това е сбор на сумите, които се дължат на собствениците на авторско право. Все още има кабелни оператори, които си позволяват да бъдат пирати, поясни Арнаудова.

На брифинг прокурор Румяна Арнаудова даде подробности за установените от ГДБОП нарушения на авторски права и данъчни престъпления на телекомуникационни оператори.

Схемата е била разкрита в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница от осем екипа, съставени от прокурори, служители на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Те твърдят, че проблемът основно е в Южна България.

Задържан е ИТ специалист в Дупница, който е използвал компютърните си умения, за да попречи на разследващите. 

Обвинения до този момент няма повдигнати поради липсата на техническа експертиза и точност в размера на укритите данъци.

Ако сумите за укрити данъци са в особено голям размер, наказанието е отнемане на свобода до 8 години и високи санкции.

МВР на война срещу интелектуалното пиратство в България

МВР на война срещу интелектуалното пиратство в България

Не МВР, а операторът бил виновен, че хората нямат телевизия и интернет

В Благоевград се разследват операторите на две кабелни телевизии, които излъчват програми в почти цяла Югозападна България.

Ръководителят на Отдел киберпрестъпност в ГДБОП Явор Колев подчерта, че наблюдението над нарушителите ще продължи. Операторите са били проверявани и предупреждавани през последните 20 години. Оказва се, че с развитието на интернет разследващите са затруднени.

Представители на НАП ще съдействат и ще стартират данъчни проверки. Касае се за изключително голям процент сив сектор в тази област. Комисията за регулиране на съобщенията ще продължи дейността по установяването на нарушители и бъдеща превенция.

От прокуратурата припомниха, че България преди време попадна в негативен списък на държави, които неглижират защитата на интелектуалната собственост. През 2018 г. страната ни бе извадена от този списък. Мащабната реакция на институциите е в отговор на сигнали за незаконни действия и за защита на интелектуалните права и на фиска, каза Арнаудова.

У нас по повод разследването е и представителят на Европол Богдан Чинару.

По думите му проведената операция срещу пиратската дейност е една от най-големите за цяла Европа. Представителят на Европол Богдан Чинару от Центъра за борба с престъпленията, свързани с интелектуалната собственост поясни, че екипът му помага на акциите с доставените два мобилни офиса. 

И в Кюстендил останаха без кабелна телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

И в Кюстендил останаха без кабелна телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

Някои от недоволните клиенти настояват да прекратят договорите си

По-рано днес в кулоарите на парламента вътрешният министър Младен Маринов заяви, че интелектуалното пиратство в България е сериозен проблем. В Гоце Делчев от вчера се оплакват, че са останали без кабелна телевизия и интернет, а днес срещу същото недоволстват и гражданите на Кюстендил. 

Припомняме, вчера ГДБОП влезе в офиси на кабелния оператор "Кабел Сат Запад" в Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев.

Вследствие на акцията голяма част от жителите на Гоце Делчев останаха без телевизия и интернет, което предизвика протест в града.

По думите на адвокат Емил Василев зад операцията на маскираните стоят корпоративни интереси.

Гоце Делчев остана без телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

Гоце Делчев остана без телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

Жители се събраха на протест