Министерският съвет одобри промени, които ще засилят правата на пътниците, използващи безплатни или с намалени цени пътувания с железопътен транспорт.

Министерският съвет взе решение за изменения в Постановление № 295 от 2001 г., което определя групите пътници, които се ползват с тези привилегии и размера на намалението.

До момента децата до 7 годишна възраст пътуват безплатно, като разходите са поети от "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД. С новите промени се насочва финансиране от държавния бюджет за този вид транспорт на деца до 7 години, съпоставимо с това при автомобилния транспорт.

Също така, условията за намаление от 75% от стандартните цени на пътуване за ученици при групови пътувания, организирани от учебните заведения, са актуализирани. Този ход се очаква да стимулира учениците да предпочитат по-екологичните варианти на транспорт, като железопътния, пред автомобилния.

Промените се вписват в стратегията за подобряване на достъпността и устойчивостта на транспортната система, като в същото време се осигурява равен достъп за всички граждани до транспортни услуги.

МС увеличава заплатите на цивилните служители и военнослужещите с поне 10%

МС увеличава заплатите на цивилните служители и военнослужещите с поне 10%

Увеличението е част от политика за нарастване на заплатите в системата