Когато навън има гръмотевична буря трябва бързо да се скрием някъде на закрито или в кола, но в никакъв случай под дърво или в гора. Съветите дадоха Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК, и д-р Едмонд Йорданов на брифинг пред журналисти.

Нешев обясни и какво представлява гръмотевицата. Мълниите са природен феномен и представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност.

Гръмотевиците могат да достигнат над милион волта напрежение и са със унищожителна сила. Попадайки върху човек, пораженията могат да бъдат катастрофални, както се случи при вчерашната буря в София.

Първото и най-важно нещо, което трябва да се знае, е, че хората трябва да бъдат добре информирани за прогнозата за времето кога, къде и как могат да се случат такива природни явления.

Когато гръм удари... оценяват щетите след бурята в София

Когато гръм удари... оценяват щетите след бурята в София

Мобилизирани са всички фирми за почистване

Прогнозите са много достоверни и доста точни, така че можем да им се доверим, увери Нешев. Трябва да се избягва да бъдем навън или ако сме навън, да направим всичко възможно да влезем в сграда или в кола, ако сме с такава. Основната опасност е да стоим отвън, до самотни дървета или гора.

Много важно - след отминаване на бурята, е хубаво да останем поне още половин час на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до 10 км в хоризонтална посока. Дори да е отминалата бурята, пак има опасност да бъдем засегнати от нея, предупреди Нешев.

Той подчерта, че при гръмотевична буря трябва да се отървем от всички метални и електронни предмети около нас.

БЧК съветва, ако сме на открито, да заемем поза ниско долу на земята, клекнали и свити към земята, но в никакъв случай ръцете да не докосват земята - ръцете могат да се държат глезените или да обхванат коленете.

Другият вариант е да бъда запушени ушите с отворена уста, тъй като и звуковата вълна може да е много силна и може да причини допълнителни увреди.

Гръм удари мъж в Благоевградско

Гръм удари мъж в Благоевградско

Той е настанен в болница, състоянието му се изяснява

Какво се случва с организма и какво да направим, ако до нас има някои пострадал от такъв ефект?

Д-р Едмонд Йорданов от БЧК обясни, че основната причина за смърт при попадане на мълния е директният удар. При директен удар от мълния, шансът за оцеляване е минимален, защото пораженията са много големи. Това е по-рядко попадение на мълния върху човек. По-често попаденията са от т. нар. пръскащи удари - когато сме застанали в близост до голямо дърво, мълнията поразява дървото и преминава към човека.

Мълниите поразяват по три начина: с електрически заряд, ударната вълна, която би могла да предизвика травми, и звуковата вълна.

Двама младежи са ранени от гръм

Двама младежи са ранени от гръм

Инцидентът е станал

Най-сериозното поражение, което и би предизвикало смърт, е спирането на сърдечната дейност и засягането на дихателния център. При 50% от случаите има засягане от ушите и нарушаване на мембраната на тъпанчетата, но това не е толкова страшно и от това не се умира. "Това, от което се умира, е спирането на сърцето и дихателният център", изтъкна д-р Йорданов.

В зависимост от това как преминава електрическият заряд и шансовете за оцеляване са различни. Ако преминаването е от ръка към ръка, шансът за оцеляване е значително по-малък.

Ако преминава зарядът от ръка към крак има по-големи шансове за оцеляване, както и от крак в крак при така наречения стъпков удар при електрическата вълна, при който мълнията попада близко до нас, разпространява се по земната повърхност и навлиза през крака и излиза през другия.

Има и поражения от изгаряния, като се причиняват от това, че електрическият заряд преминава по най-малкото съпротивление по повърхността на кожата и тялото. Преминавайки, когато сме с мокри дрехи, това предизвика топлина и изпаряване на водата, която само по себе си причинява изгаряния.

От БЧК съветват да се оказва помощ при тези, които нямат жизнени показатели със сърдечен масаж и изкуствено дишане. В такъв случай дишането може да се възстанови от половин час до два часа. Ако в такъв случай се възстанови сърдечната честота, трябва да продължим с обдишването до възстановяване на спонтанното дишане.

Ако има пострадал, който е неадекватен или в безсъзнание и има пулс и дишане, то той ще се оправи. Вероятността за настъпване на летален изход е при тези, при които няма пулс и дишане.

На въпрос дали има опасност за здравето, когато човек се намира в сграда, която няма гръмоотвод, д-р Йорданов отбеляза, че сграда, която няма гръмоотвод има опасност, но самата опасност е по-малка, тъй като сградата има електрическа инсталация и водопроводна мрежа. Постройка, която няма гръмоотвод, електрическа инсталация и водопроводна мрежа, е далеч по-опасна, отколкото другите. Гръмоотводите вършат работа, ако са качествено изградени и в норми.