Видеокамерите на Пътната агенция да подават информация на горските служби за камионите, натоварени с дървесина. Така превантивно да се борят измамите с добива и доставката на дървен материал. Предложението е на Областният съвет за развитие във Велико Търново, съобщи БНР.

Предложението е обсъдено на заседание на Комисията по охрана на горите, рибата и дивеча към Областния съвет за развитие във Велико Търново. Идеята е от Държавното горско стопанство "Буйновци" като целта е междуведомствен обмен на информация от стационарните камери по републиканските пътища за предотвратяване на нарушенията с търговията на дървесина.

"Все по-често проверките на МВР и на Регионалната дирекция по горите установяват, че с един и същ превозен билет дадено превозно средство прави по няколко курса за извозване на дървесина", коментира заместник областният управител Огнян Стоянов.

Дневно на територията на област Велико Търново преминават средно около 40 автомобила с дървесина. Годишно за незаконна сеч се правят около 700 акта и се образуват 200 досъдебни производства.

Междувременно от АПИ съобщиха, че временно променят движението в тунел "Ечемишка", за да улеснят прибиращите се след празничните дни по Великден.

Въвежда се реверсивно движение в тунел "Ечемишка" на АМ Хемус, като се обособяват две ленти за движение в посока София и една лента в посока Варна, за да се улесни трафикът.