Боклуци от Търговище се карат на повече от 120 километра. Разделно събраните в града отпадъци се транспортират до Сливен, защото на място няма инсталация за рециклирането им.

Повече от половин година в града има цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците. Боклукът от тях обаче нито има къде да се съхранява, нито може да се обработва на място.

"Площадката с която разполагаме към момента не е готова да ги съхраняваме. Имаме договор с фирми, които ще работят за организацията до момента, в който изградим сепариращата инсталация, която надяваме се да бъде готова в края на месец август, началото на септември." - коментира Василена Михайлова, регионален мениджър на „Екобулпак" за Североизточна България.

Гражданите все още не са запознати с пътя на разделно събраните боклуци и гледат недоверчиво на нововъведението.

Местна фирма сортира отпадъците, като извлича част от пластмасата. Отделно в складове се трупа стъклото. При по-големи количества смет се правят курсове до сепариращата инсталация в Сливен.

От "Екобулпак" твърдят, че тази сложна схема не бърка в джоба на гражданите и разходите са изцяло за тяхна сметка. Фирмата дори предвижда, че хората ще плащат по-малък данък за смет.