Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи дипломите на студентите по право на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и им подари фототипно издание на Търновската конституция. 

На тържествена церемония бъдещите юристи получиха дипломите си в пленарната зала на Народното събрание. 

Тази година за първи път завършващите юристи полагат "Клетва на посветилите се на правото", утвърдена от Факултетния съвет на Юридическия факултет на Софийския университет.

Караянчева пожела на абсолвентите успешен старт в живота, като изрази надежда професионалният им път повече да ги вдъхновява, отколкото да ги разочарова.

Животът ви очаква, от Вас зависи в каква посока ще тръгнете. Едно нещо обаче ще остане постоянно и това са дипломите ви от правния факултет на Софийския университет, подчерта парламентарният шеф.

По думите на ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков големите възможности, които младежите получават като дипломирани юристи, вървят заедно с голяма отговорност. Той им пожела да бъдат достойни за тази отговорност и да носят с чест дипломите си.

Деканът на Юридическия факултет на университета проф. Даниел Вълчев изтъкна, че да си юрист е въпрос на призвание.

Борбата за правото и неговите морални основания изисква постоянни усилия, отбеляза Вълчев.

На тържествената церемония за връчване на дипломите присъстваха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, ръководители на различни органи на съдебната власт, на Висшия адвокатски съвет, преподаватели и др.