От дома за възрастни хора в "Драгалевци" да се чували плесници, крясъци и обиди, както и викове за помощ и писъци, съобщи Нова телевизия с позоваване на свидетели на ставащото.

Къщата на ужасите - така хората от "Драгалевци" наричат дома, който се намира на улица "Крушова градина".

"Чуваме викове, крясъци, понякога викове за помощ", споделя Владимир Йовчев.

Мария Робертович нарича дома "концлагер". Живяла е там шест години.

"Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли. Да, падат по стълбите, защото те не могат да ходят, а ги карат да ги изкачват. Влачат ги по стълбите като парцали." - разказва още тя.

В дома се приемали здрави хора, хора с деменция, но и такива с психични отклонения. Затова се стигало до убийства и самоубийства. А управителката извършвала всякакви услуги срещу добро заплащане, твърди Мария.

"Да кажем, че роднина иска да се отърве от баща си или майка си. Сключва договор с управителката, въпросният човек влиза в дома и оттам нататък всички контакти с близките му са отрязани. И бавно и сигурно го водят към скорошна, бърза смърт. Има няколко такива случая." - твърди Мария Робертович.

Според управителката на дома Анжела Димитрова, ставащото там е нормално.

"Не може да има непрекъснато наблюдение. И не може да се предположи кога ще се случи нещо. Това може да се случи и вкъщи, и на улицата. Няма как да се избегне. Случват се такива инциденти. Нормално е да падне, да удари някой. Случва се и да се сбият." - коментира Димитрова.

Свидетелските показания обаче говорят за жестоко отношение към обитателите на дома.

"Когато излизам сутрин, предимно жени са се хванали за оградата и молят за помощ, казват, че искат да се махнат оттам. Виждала съм да оставят възрастните хора на 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, без чадър, без шапки." - споделя Христина Йовчева.

По думите й, наскоро в дома е имало убийство, а преди години - самоубийство. "Разбрахме, че всичко е било инцидент между настанените вътре", казва още Христина.

"Преди няколко години една възрастна жена се хвърли от тераса на този дом и бях извикана като свидетел. Жената почина." - допълва картината Даниела Трайкова.

След един месец живот в къщата, Биляна Божилова намерила дядо си напълно обездвижен и неадекватен. Две седмици след постъпването си, мъжът спрял да говори.

"Имаше рана на дясната ръка, на китката. Единият му крак беше парализиран и сгънат. Попитах какво е станало. Казаха ми, че бил паднал в банята при къпане. Когато дръпнах одеялото, той беше целият в декубитални рани. Беше абсолютно обезводнен. Видях езика му - беше абсолютно напукан, като пета. Това не е от недаване на вода от преди два часа. Това беше с дни." - описва видяното Биляна Божилова.

"Хора ми казаха, че сутрин ги извеждат към 08:00-8:30 ч., дават им закуската и ги държат навън до вечерта, без тоалетна, без право да влизат. Аз ги виждах - те бяха абсолютно омаломощени и лежаха на масите." - разказва още Божилова.

Жена с психично заболяване е останала без жилище, твърдят близките й. Била настанена в дома в "Драгалевци" без тяхно знание и без самата тя да знае къде отива. Миналата година е починала, без дори роднините да бъдат уведомени и за смъртта й.

"Тя не е доброволно настанена там. Твърдеше, че насилствено са я накарали да подпише документ. Накрая се оказва, че този документ е точно за апартамента." - разказва племенницата й.

Апартаментът е придобит от управителката на дома през 2016 г., твърдят близките на вече починалата жена. Прехвърлен е срещу издръжка и гледане. Съседи от блока се подписали пред нотариус.

Близките на жената разказват, че управителката на дома се опитала да присвои още един апартамент - на възрастен мъж от същия блок. Оказало се обаче, че въпросният човек има наследници, които предявили претенции към имота.

От Софийската районна прокуратура обявиха, че е образувано досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на 90-годишен мъж от дома. Извършва се проверка дали телесната повреда е нанесена на възрастния мъж от лице, работещо в дома.

Извършват се разпити на свидетели, изискани са документи и видеозаписи.

При събиране на достатъчно данни за наранявания, причинени на други лица в дома, както и за евентуално извършени престъпления против собствеността, ще бъдат отделени материали в ново дело, респективно ще се образуват и други досъдебни производства, съобщават от прокуратурата.

От Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ) съобщиха, че са извършени две проверки в дома в Драгалевци, при което са установени нарушения и е наложена глоба на директора на дома. От АКСУ не казват нищо обаче за сигналите за лошо отношение, включително физическо насилие над възрастните хора. В съобщение до медиите от агенцията признават, че в дома се настаняват психично болни, хора с деменция и здрави възрастни на едно и също място.

Глобиха директора на дома за възрастни в кв. „Драгалевци“

Глобиха директора на дома за възрастни в кв. „Драгалевци“

Откритите при предишна проверка нарушения не са отстранени…