Китай разреши два непалски вертолета да издирват алпиниста ни Боян Петров. Българското посолство в Пекин е получило разрешение за полет на хеликоптери, които да се включат в спасителната акция на Боян Петров, съобщиха от МВнР.

Китайската страна е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера на компания Simrik Air Pvt. Ltd. Те ще се включат в спасителните действия по издирването на алпиниста Боян Петров. Разрешителното влиза в сила от днес 10 май и е валидно до 13 май 2018 г.

Спасителната операция за Боян Петров продължава с пълна сила

Спасителната операция за Боян Петров продължава с пълна сила

Очакват сателитната снимка

Решението е в резултат на усилията българските дипломатически мисии в Пекин и Делхи, които съдействаха за осигуряването на цялата необходима информация и документация за осигуряването на разрешението. Междувременно Бхола Тхапа, почетният консул на Република България в Катманду, Непал, потвърди, че пилотите на авиокомпания Simrik Air вече разполагат и с необходимите им китайски визи.

Вероятността Боян Петров да е жив е 50% според Мингма Шерпа

Вероятността Боян Петров да е жив е 50% според Мингма Шерпа

Мингма Шерпа: Боян е един от най-добрите катерачи в света

В следствие на постъпките от страна на дипломатическата ни мисия в Пекин, китайската страна е поела ангажимент да изпрати гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия. Така няма да се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има паспортен контрол.

В неизвестност е алпинистът Боян Петров
Обновена

В неизвестност е алпинистът Боян Петров

Опитал се е да качи връх Шиша Пангма в Хималаите