Непалецът Мингма Шерпа, който ще се включи в издирването на българския алпинист Боян Петров, заяви, че има 50% вероятност българинът да е жив.

Пред "Дарик" непалецът посочи, че след третия лагер към върха Шиша Пангма има заледен участък и е възможно Петров да е там.

Борисов увери, че за търсенето на Боян Петров се полагат всички усилия
Обновена

Борисов увери, че за търсенето на Боян Петров се полагат всички усилия

Ако времето позволи, хеликоптер ще търси алпиниста

"Боян Петров се е изкачвал с моята компания. Тази година обаче реши да я смени. Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, но след това го промени с Шиша Пангма. На Шиша Пангма моята компания няма хора в момента. Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има леден участък. Смятам, че може да е паднал в този район", посочи Мингма Шерпа.

"Преди час ми звъннаха от хеликоптерна компания от Катманду и казаха, че утре трябва да отидем с хеликоптер от Катманду до Тибет. Познавам мястото много добре, така че мога да помогна и утре отлитаме. Преди 10 минути изпратих паспорта си за издаване на виза", допълни алпинистът.

Запитан дали ще помогне в спасителната операция за откриването на нашия алпинист, Мингма Шерпа заяви категорично: "Да, но той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи и истински джентълмен! Не само в България, но и в света. Така че ние също сме разстроени. Той е известен сред нас и е много мил човек".

Мингма Шерпа е първият алпинист в света, който успешно е изкачил всичките 14 осемхилядника на земята от първи опит. Той е и първият непалец, изкачил всичките 14 върхове с височина от над 8 000 метра.

Лошо време за спасителната операция за Боян

Лошо време за спасителната операция за Боян

Проф. Павел Стоев е категоричен, че има надежда алпинистът да оцелее

Междувременно днес продължава спасителната операция по издирването на Боян Петров. Времето в планината обаче е лошо.

Очакваше се днес шерпите да стигнат до втория лагер към връх Шиша Пангма, ако времето го позволи. Вчера шерпите стигнаха до първия лагер, където не откриха българина.

По-рано днес премиерът Борисов заяви, че страната ни прави всичко възможно, така че максимално да съдейства за откриването на алпиниста.

Продължават дипломатическите усилия за издирването на Боян Петров
Обновена

Продължават дипломатическите усилия за издирването на Боян Петров

Поискали сме и вертолет от Непал, който да лети над 5000 м и разрешение от Китай