Нарушение при изпълнението на обществена поръчка за санирането в Търговище няма. Това заяви пред bTV кметът на града Дарин Димитров.

Tой подава сигнал до Комисията за защита на конкуренцията, след като до него стига информация, че фирми са сключили картелно споразумение - кой къде да поеме конкретна обществена поръчка.

Самият Димитров получил информацията около месец, след като станал кмет на Търговище.

"При мен пристигна експертът, който отговаря за санирането. Каза, че е получил мейл на неговата поща от неизвестен изпращач, в който има данни за споразумение между фирмите, извършили паспортизацията и енергийното обследване на тези сгради", обясни кметът.

По думите му след това са взели решение да подадат информация в КЗК.

КЗК уличи в картел 33 фирми за саниране

КЗК уличи в картел 33 фирми за саниране

По сигнал на кмета на Търговище

В Търговище санираните блокове са 50, а има и още заявки. Самото качество на работите било добро, според Димитров.

Схемата обаче е действала на територията на три общини - Пловдив, Търговище и Гоце Делчев. Над 50 са били фирмите, които са се договаряли.

По информация на КЗК 33 от тях са били действащи в Пловдив. От там заявяват, че при провеждането на търговете преди 4 години не е имало никакво съмнение за манипулирането им или картел между самите фирми.

Една от фирмите също отрекла да е участвала в картелно споразумение.

Директорът на дирекция "Антитръст и концентрации" към КЗК Ирина Тагаринска поясни пред bTV, че имат доказателства, че схемата е действала на територията на трите общини.

"Те не са се конкурирали ценово, разпределили са кой ще участва за конкретния обект, като съответния участник дава максималната цена по рамковото споразумение", посочи държавният експерт.

Тагаринска отбеляза, че три дружества са съдействали на КЗК по време на разследването и в замяна на това ще получат намаляване на санкцията. Тя допълни, че това е прецедент в работата на Комисията.

"Санкциите са до 10% от общия оборот на предприятието за предходната година. Трите картела са си действали на територията на съответните общини, нямаме данни за национално ниво", заяви Тагаринска.

От КЗК не са намерили доказателства за политически протекции над трите картела. 

През август предстои изслушване пред КЗК на фирмите, заподозрени в картел.