Работното време в България да е както в Европейския съюз - до 52 часа седмично. За това настоя вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов на пресконференция, посветена на последните изменения в Кодекса на труда.

Работно време в България е 56 часа, а в ЕС - 52 часа седмично. Все още в България не е приведена регламентация на сумираното изчисляване на работното време, съгласно европейските директиви и Международната организация на труда, изтъкна Капитанов.

Освен исканията, които КНСБ посочи за увеличаване на доходите, едно от големите искания на синдикалната организация е спазване на законодателството - както българското, така и европейското.

Промените в Кодекса на труда от 1 януари са да повишат съчетаването на трудовия и семеен живот. Липсва обаче ангажиментът на държавата за правната регламентация за сумираното изчисляване на работното време.

Работодателите отговарят на синдикатите за сумираното работно време

Работодателите отговарят на синдикатите за сумираното работно време

Смятат, че излизането им от работната група е крайно

КНСБ настоя работодателят да информира служителите си при всяко едно изменение в Кодекса на труда. Когато срочният трудов договор е за срок до 1 година, срокът за изпитване задължително се определя максимум до 1 месец. Работодателят е длъжен да осигури информацията за условията и реда за прекратяване на трудовия договор, съгласно разпоредбите на този кодекс. Работодателят да даде информация за осигурявания обучения, свързани с поддържане и повишаване на професионалната квалификация и подобряване на професионални умения на конкретния служител, настояха още от синдикалната организация.

КНСБ настоя още да се даде дефиниция в Кодекса на труда за търговска тайна и конфликт на интереси. При постъпване на работа със сключването на трудов договор може да се въведе забрана за полагане на допълнителен труд при друг работодател. Ако тази забрана бъде нарушена, работодателят може да има претенция към своя работник или служител за нарушаване на разпоредби в трудовия договор и законодателство.

КНСБ настоя за прозрачни отношения между работодателя и служителя в елементите на трудово отношение.

КНСБ не одобряват промените в КТ за сумираното изчисляване на работното време

КНСБ не одобряват промените в КТ за сумираното изчисляване на работното време

Допълнителна почивка и по-високо възнаграждение за извънредния труд искат те