Колективна жалба до Съвета на Европа за нарушение на правото на колективно договаряне на държавните служители готвят от КНСБ. Това каза по време на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров. От синдиката представиха Трети годишен доклад за нарушенията на права, свързани с упражняване на правото на труд.

Относно колективната жалба от синдиката настояват държавните служители да получат правото на колективно трудово договаряне, освен правото на стачка, за която поправка са били нужни осем години. Право на стачка вече имат енергетиката, здравеопазването.

28 млн. лв. неизплатени заплати през 2017 г.

28 млн. лв. неизплатени заплати през 2017 г.

От КНСБ посочват, че за 2016 г. тази сума е била 21 млн. лв.

Правото на колективното договаряне е другата битка, която все още не е завършена. Жалбата ще бъде внесена до края на лятото. В Доклада се констатира, че държавата, в качеството си на работодател поставя под съмнение изпълнението на международни договори, по които страна е Република България. В тази насока е и започнатата от Международната организация по труда едногодишна кампания в страните членки за приемане на две ключови за организацията конвенции - тази за колективно трудово договаряне и правото на сдружаване.

Така у нас е нарушено правото на сдружаване и възможността за присъединяване към национално представителни синдикални организации на синдикатите в сектор "Сигурност". Необходими са промени в чл. 243 от Закона за МВР.

Димитров отчете, че синдикализмът продължава да бъде много опасна работа, особено в някои части на света. Така според доклад на конфедерациите на труда има 19 убити синдикалисти само в Колумбия.

Доходите в България са най-ниските в ЕС, призна Бисер Петков

Доходите в България са най-ниските в ЕС, призна Бисер Петков

Социалният министър е доволен от европредседателството

Драстични нарушители на правата според този доклад са компании като Samsung, General Motors, "Бин Ладен Груп", Амазон във Великобританя.

В Европа 58 на сто от държавите също нарушават правата на работниците. В Румъния и Молдова също има изключително лошо отношение към синдикалните права. България е по средата в групата на страни като Испания, Великобритания, Полша и Унгария.

У нас член на синдикална организация, работещ като шофьор в Алжирското посолство, също страда от упражняването на синдикалните си права. Той е уволнен , след като 15 години е изпълнявал задълженията си на шофьор. Оказва се, че нито Министерство на външните работи, нито омбудсманът Мая Манолова предприемат действия. Мъжът забелязал, че двамата работещи охрана се сменят непрекъснато и реално за тях няма нито делник нито празник. Николай Драгоев организира протест пред посолството от 10.00 часа на 18-ти юни.

Минималната учителска заплата става 920 лв.

Минималната учителска заплата става 920 лв.

МОН и Синдикат "Образование" подписаха нов колективен трудов договор

От КНСБ очакват докладът със заключенията за нарушенията на правата да бъде разгледан и на заседание на Комисията по труда и социалната политика. Докладът отчита най-много нарушения на правата свързани със сумираното изчисляване на работното време, отпуските и почивките, по-малко нарушения на здравословните и безопасни условия на труд, но и като цяло фиктивно провеждане на инструктажите, което в комбинация с нискоквалифицираната работна сила и недостигът на кадри води до високи нива на трудовия травматизъм.

Пламен Димитров заяви, че очаква хората да започват да си търсят правата все по-активно. "Нетърпимостта към нарушението на правата е другата ни цел", заяви Димитров.

Така например в колцентър не са искали да освобождават от работа служител с аргумент, че няма кой да му приеме молбата. Служителят му се е наложило да поиска удостоверение, че е синдикален член, да го даде във фирмата, за да го уволнят. Друг драстичен пример е с бременна жена от Петричко, която само при споменаването на факта, че е бременна, е била уволнена.

КНСБ иска запълване на пропастта в доходите между Западна и Източна Европа

КНСБ иска запълване на пропастта в доходите между Западна и Източна Европа

Реформите, които се изискват по пътя на членството водят до по-високи доходи, коментира Екатерина Захариева