Новият министър на културата Боил Банов коментира пред БТВ казуса с разрушената Фингова къща в центъра на столицата. "Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът Двойната къща да бъде възстановен във вида, в който е бил", заяви той. 

Собственик на имота е Кирил Киров известен и като Киро Японеца. Банов смята, че ще го накарат да възстанови разрушената къща с изисквания. Допълва, че са спазени всички законови процедури при отнемането на статута паметник на културата на Двойната къща.

Оспорват в съда разрушаването на 110-годишната „Двойна къща”

Оспорват в съда разрушаването на 110-годишната „Двойна къща”

Атакуват решението за отмяна на статута й

"В Австрия, например, механизмите са простички - идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа - пак правят предписание. След още 6 месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите", коментира Банов.

Във връзка с предлаганите 100 хил. лв. подкуп на Стоянович, Банов коментира, че ако на него му се случи така, щял да се обади в прокуратурата и да чака да му кажат как да действа.

Рашидов отрече да има вина за събарянето на Двойната къща

Рашидов отрече да има вина за събарянето на Двойната къща

Твърди, че не познава собственика...

Във връзка с писменото поздравление към Криско за рожденият му ден, новият министър на културата коментира: "Исках много сериозно да либерализирам политиката на Министерството на културата през тези поздравителни адреси". Банов коментира, че не слушал такава музика и не е фен на Криско.

"Държа в работата си занапред да разкрепостя, да дам възможност на много хора, на много артисти да усетят, че макар и в малка степен, към всеки един от тях държавата има отношение", допълва Банов. "Министерството на културата трябва да се отвори и да стигне до всеки български артист. Това е един от проблемите му - досега работеше като затворена система"

Заради негативната реакция на неговия поздрав, той щял да прекрати изцяло традицията в изпращането на поздравителни адреси.

По отношение на средствата за култура, той коментира, че липсват около 95 млн. лв., които са необходими, за да може да се покрие минимума и да се извършват политики.

Банов декларира, че не просто ще работи за повече пари в културата, но ще защитава с ясни тези и параметри във връзка с необходимостта от по-голямо финансиране.