Елхи, греяно вино и настроение в университетската ботаническа градина на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Така започна тридневният Коледен ботанически базар, чиято цел е да информира за проблемите, водещи до обезлесяването на големи площи с иглолистни дървета.

"Българските иглолистни гори страдат от заболявания. Нападнати са от различни видове насекоми като върхов корояд, пеперудата борова процесионка и коварната гъба Сфаеропсис сапинеа". Това обясни за news.bg директорът на Ботаническата градина Красимир Косев.

Той допълни, че вредителите водят до унищожаването на стотици декари гори.

По думите му, особено са повлияни иглолистни гори, които по времето на социализма са засадени на мястото на широколистни гори.

Идеята на Коледния базар е хората да си закупят иглолистно растения, което да засадят в двора си или в арбуретума на Ботаническата градина към СУ "Св. Климент Охридски".

"Нашата задача е не да решаваме такива колосални и глобални проблеми, ние просто работим за това да разпространяваме знание за проблема и да караме хората да мислят и да участват в решаването на този проблем", каза още Косев.

Дръвчетата не могат да бъдат засадени на територията на паркове и градини на дадена община, тъй като има съответната регулация и управление на зелените системи.

Ботаническата градина дава възможност и да погледнем на коледната декорация по един по-креативен и интересен начин чрез проекта "Голямата кошница", като забравим за пластмасата и стъклените украси и ги заменим с пуканки, сушени плодове, орехи, чушки, канап. "Даваме повод за развихряне на фантазията", отбеляза директорът.

Последните кампании на ботаническата градина бяха за рециклирането на отпадъци , за компостиране, както и припомняне на обществото за стари сортове зеленчуци.

Ботаническите градини принадлежат към Световен съвет на ботаническите градини със седалище в Лондон. Към него функционира и Европейски консорциум на ботаническите градини, който разработва стратегии, като последно се обсъжда допълване на определението за ботанически градини. Към ролята им по опазване на биоразнообразието се добавя и осъществяването на социални функции, каквато е именно Коледният ботанически базар. Той ще бъде отворен за посетители до 16 декември, като наред с иглолистните дръвчета, всеки може да опита греяно вино и щолен.