Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обяви кампания за достъпна за хората с увреждания архитектурна среда.

Кампанията под наслов "Достъпна България' започва в Международния ден на хората с проблеми, но ще остане отворена до достигане на поставените цели.

"Докато Берлинската стена падна през 89-та година на миналия век, за хората с увреждания все още не е", обяви Петър Кичашки, член на КЗД, на пресконференция в БТА.

ТЕЛК-ове без думата "неработоспособен" поискаха хора с увреждания

ТЕЛК-ове без думата "неработоспособен" поискаха хора с увреждания

Хората с увреждания настояват за реформи

Актьорът Владимир Карамфилов, по-познат като Влади Въргала, който заедно с журналиста Ники Кънчев е лице на кампанията, от своя страна подчерта, че "докато един плаче за обувки, друг плаче за крака".

Карамфилов се включва в кампанията, за да се стигне до деня, в който във всеки жилищен блок ще има съоръжения за достъп на хора с увреждания.

Председателят на КЗД Анна Джумалиева смята, че не само отделните ведомства трябва да работят по проблема за изграждане на достъпна среда, а трябва да се създаде национален консенсус, така че всеки човек да алармира за наличието на проблем.

У нас има 500 000 души с увреждания, 10 000 от които са деца. В световен мащаб 15 процента от населението е с увреждания.

Хора с увреждания на протест срещу геноцид в промените за ТЕЛК

Хора с увреждания на протест срещу геноцид в промените за ТЕЛК

Голяма част то хората с хронични заболявания ще бъдат ощетени и няма да имат право на инвалидна пенсия