В началото на 2023 г. Комисията за защита на потребители започва проверки на банки, фирми за бързи кредити и лизингови компании. Това ще се случи след края на проверките на договорите на мобилните оператори. Това заяви пред БНР председателят на КЗП Стоил Алипиев.

По думите му при установяване на нарушение ще се налагат санкции до 50 000 лева. При повторно нарушение размерът им може да нарасне до 70 000, поясни той.

Алипиев посочи, че ще се проверяват нелоялни търговски практики - предоставяне на услуги, без потребителя да знае за това. Според него нелоялните търговски практики, в съчетание с неравноправните клаузи сериозно изяждат доходите на потребителите.

Председателят на КЗП заяви, че процеса на проверки на банките, фирмите за бързи кредити и лизинговите компании ще се забави поради големия им брой. Той допълни, че към момента са изискани общите условия на около 160 компании, като 30-40% от тях вече са анализирани.

Нарушения със сигурност има открити. За присъщи на финансовите институции дейности, за които те получават възнаградителна лихва, допълнителни възнаграждения, които финансовите институции едностранно налагат на потребителите, годишниятпроцент на разходите в някои случаи е по-висок от този, който е нормативно установен. Включително ще проверим самите кредити, когато се прехвърлят към колекторски компании, дали се прехвърля точно това, което е дължимо и дали няма някакви скрити, допълнително добавени, недължими от потребителите услуги, каза още Алипиев.

Проверяват телекомите и кредитните фирми за нередни клаузи в договорите

Проверяват телекомите и кредитните фирми за нередни клаузи в договорите

Ще се следи и за защитата на личните данни, включително в новинарските и търговските сайтове