Пътят от обикновения живот до чакалнята на онкологията е страшен и не бива обикновените хора да го изминават заради мълчанието на специалистите. Около това становище се обединиха участниците в пресконференцията на „Движение за Земята", организирана по повод годишнината от чернобилската авария.

Екоактивистите посочиха, че АЕЦ „Белене" се лансира по чисто политически причини и централата буквално ще „загроби" региона.

Радиохимикът д-р Вера Михайлова разказа, че случилото се в чернобилската АЕЦ я е потресло не само като специалист, но и като човек. По думите й тя и колегите й са били инструктирани да извършват замервания на радиоактивността в България, но да не разпространяват никаква информация за резултатите.

Михайлова не изпълнила напълно нареждането и на своя глава измерила радиацията в детска градина, разположена близо до дома й. Резултатите били стряскащи. Д-р Вера Михайлова разказа, че обувките на внучката й са били 10-пъти по-радиоактивни от нормалното.

Според нея ако хората са били уведомени своевременно и са били предприети съвсем елементарни мерки, броят на пострадалите е щял да бъде наполовина по-малък. Михайлова посочи, че просто е трябвало децата да си останат вкъщи, на входа на всеки дом да се постави напоен с лимонтозу парцал и да се изрежат короните на дърветата.

Генади Кондарев разкритикува доклада на Международната агенция за атомна енергия, според който пряко загинали от инцидента в Чернобил са 50 души, 4 000 са починали от ракови заболявания по-късно, а повишената смъртност в региона е резултат от стрес.


В късния следобед в София се проведе протест срещу строежа на АЕЦ "Белене", отбелязъл и годишнината от чернобилския инцидент

Той посочи, че изследването не включва 600 хил. души, които буквално с голи ръце са изгребвали радиоактивните материали от авариралия реактор и 100 хил. изселени в 30-километровата зона около централата. Кондарев посочи още, че от МААЕ са изследвали само онкологичните заболявания, а не всички проблеми със здравето на хората след Чернобил.

По думите му проучвания, провеждани в Хирошима и Нагасаки след атомните бомбардировки са показали, че по-голямата част от раковите заболявания се развиват десетилетия след фаталното облъчване. Кондарев посочи, че през 1959г. Световната здравна организация е сключила споразумение с МААЕ, според което тя няма да разпространява информация, която може да компрометира ядрената агенция.

Генади Кондарев се позова на данни от Украйна и Беларус от средата на 90-те години, според които засегнатите са 4 млн. души, стотици хиляди са били загиналите към този момент, в град Гомел заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза е скочила със 100%, а едва 5-10% от децата в Украйна нямат никакви отклонения, причинени от радиацията.

Екоактивистът цитира водещи радиолози, според които жертвите на Чернобил по цял свят може да стигнат половин милион души.

Генади Кондарев се противопостави на тезата за евтината ядрена енергия. Той напомни за случай от Германия през 70-те години, когато в солна мина било изградено хранилище за радиоактивни материали. То заразило подпочвените води и въпреки заделените от Берлин 4 млрд. евро за справяне с инцидента, все още не е напълно обезопасено.

Кондарев посочи, че Чернобил е заразил сериозно площ, надвишаваща два пъти тази на България и е струвал на засегнатите страни само между 1990г. и 2000г. 300 млрд. долара. „Колко национални бюджета са това?", попита той.

Тодор Тодоров заяви, че въпреки шокиращите данни за случилото се в Чернобил, у нас продължава да се налага тезата, че строежът на АЕЦ „Белене" е необходим на България.

По думите му „лъжливи овчарчета" са твърдели по време на строежа на чернобилската АЕЦ, че реакторите й са толкова безопасни, че могат да работят и на Червения площад. Тодоров посочи, че никой не помни имената на тези хора днес, но други ги заместват у нас и работят за реализирането на проекта за „Белене".

Според него икономисти са доказали, че до 2025г. България няма да се нуждае от нови ядрени мощности и има енергийни алтернативи. Според Тодоров България не може да си позволи да строи втора АЕЦ и същевременно да работи за по-висока енергийна ефективност и въвеждане на „зелена" енергия. Това, посочи екоактивистът, означава, че страната ни прави своя избор. Той припомни и за доклада на БАН от 1990г., които е доказал, че АЕЦ „Белене" е ненужен и опасен проект.

Генади Кондарев допълни, че има съгласие сред множество организации, че вече построените реактори трябва да изживеят проектния си живот, но не трябва да се строят нови. Той беше категоричен, че има време за безболезнен преход от изкопаеми горива и атомни централи към възобновяеми енергийни източници.

Екоактивистите коментираха и вчерашния протестен автопоход срещу АЕЦ „Белене" и негативната реакция на част от хората в региона. Албена Симеонова, която е един от организаторите на акцията, заяви, че хората в Белене искат работа и им се втълпява, че само със строежа на централата ще я получат. Тя посочи, че жителите на областта могат да се прехранват от земеделие и туризъм.

Борислав Сандов коментира, че най-евтиното френско вино идва от областите, разположени близо до атомни централи. Тези, които очакват да припечелят по някой лев от строителството, след години ще продават продукцията си на половин цена, предупреди той.

По-късно днес екоактивистите организират акция пред Народния театър, а на откритото кино пред НДК ще се прожектират филми за Чернобил.